VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

Russian River - VinNytts förslag på vinresa till USA på egen hand
Vi fortsätter förbi San Francisco och kör vidare ungefär 2 timmar norrut till Healdsburg. En liten stad mitt i vindistriktet, dock betydligt större än till exempel Los Olivos i vindistriktet Santa Barbara. Healdsburg har utvecklats enormt under de senaste 10 åren och det är vinet som gjort staden till vad den är idag. Från Sonoma kommer några av världens bästa Zinfandel viner, vilket också märks i butikerna sortiment.

Healdsburg är den bästa utgångspunkten för vingårdarna i Sonoma och man når även Napa Valley på 40 minuter via den vackra Highway 128 som går genom vingårdarna i Knights Valley bort till Calistoga i norra delen av Napa Valley. Då vi tänker stanna 10 dagar börjar vi med att åka till Healdsburg Property Management för att se om det finns några hus att hyra ute i vindsitriktet, men det visar sig att alla hus är fullbokade, så vi tar in på Dry Creek Inn som ligger någon kilometer från centrum. Efter ett par dagar flyttar vi till Healdsburg Hotel vid torget mitt i staden. Till hotellet hör även den välrenomerade krogen Dry Creek Kitchen som drivs av en av USAs främsta kockar, Charlie Palmer, som äger flera restauranger i främst New York och Las Vegas. Dry Creek Kitchen har en suverän lokal vinlista, men du kan om du vill ta med ditt eget favoritvin och få det uppkorkat utan avgift. Andra bra restauranger som vi kan rekommendera är den italienska Cena Luna, Zin Restaurant & Wine Bar som har stadens största urval av Zinfandel viner samt den lokala favoriten Ravenous Café. Vid torget finns sen en tid tillbaka även mat- och vinaffären Oakville Grocery. En kultbutik bland vin- och matälskare som startade som en liten butik i ”staden” Oakville i Napa Valley och som nu fått en något större filial i Healdsburg med ett stort sortiment av lokala viner.

Runt det lilla torget Healdsburg Plaza eller strax intill finns flera ”Tasting Rooms” och restauranger. Några vinbutiker mitt i centrum som även erbjuder vinprovning är The Wine Shop som har det största sortimentet av både lokala och importerade viner samt Russian River Wine Co som har flera mycket små och udda producenter. Flera vingårdar har sina ”Tasting Rooms” här, bland annat giganterna Gallo och Kendall-Jackson, men även mindre producenter som Arista Winery, Simi Winery, Todd Hollow Vineyards med flera har provningsrum här. Av de verkliga Zinfandel specialisterna så har Seghesio Family Vineyards sitt huvudkontor och ”Tasting Room” här samt Rosenblum Cellars som producerar mer än 40 olika viner varav de flesta är gjorda på Zinfandel. Rosenblum har även ett ”Tasting Room” i Alameda dit man kan ta färja från San Francisco.

På webbsajten Sonoma County Wine Country hittar man det mesta man behöver veta om distriktet. Vi börjar vingårdsbesöken i Russian River Valley där man är mest kända för sina Pinot Noir och Chardonnay viner. Utanför staden Windsor har Kendall-Jackson sitt stora vincenter med sin krydd- och grönsaksträdgård. Vi fortsätter till Martinelli Winery som jämte Turley Wine Cellars producerar det många tycker är världens bästa Zinfandel. På vägen mot det idylliskt belägna Hartford Family Wines passerar vi Farmhouse Inn & Restaurant som av många anses vara den bästa restaurangen i vindistriktet. Vi passerar också branten där druvorna till det berömda Martinelli Jackass Hill Zinfandel odlas - och det är brant! Vi fortsätter till Highway 116 och fortsätter bort till den lilla staden Guerneville. Innan man åker över floden Russian River passerar man Applewood Inn som är ett annat mycket bra ställe att bo, äta och dricka vin på.

Jackass Hill

Richard Wights på Davis Bynum WineryFrån Guerneville kör man River Road tillbaka mot Healdsburg och kommer snart till USAs största champagneproducent, Korbel, vars champagne brukar serveras hos presidenten i Vita Huset. En bit efter Korbel kör vi av Westside Road som är en mindre väg och kommer in i en lummig grönska. Vi besöker Gary Farell Winery och fortsätter till Davis Bynum Winery. Här träffar vi Richard Wights som är barndomskamrat med vingårdsägaren Davis Bynums son och arbetar i gårdens ”Tasting Room”. Richard pensionerade sig för något år sedan efter att ha arbetat för USAs största musikpromotor Bill Graham sedan 60-talet. Richard var under många år turnéledare för alla dom stora, Led Zeppelin, Pink Floyd, Stones, Who med flera – många historier blev det! Så för den som är både musik- och vinintresserad kan vi verkligen rekommendera denna gård!

Inledning - USA på egen hand
New York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley
Carneros
Napa Valley
Island

Upp

© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB