VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

New York - VinNytts förslag på vinresa till USA på egen hand
Vår resa börjar med att vi tar Icelandair via Reykjavik till New York där vi ska besöka vinbutiker, restauranger och musikklubbar. Vi bor på ett mycket prisvärt hotell, Washington Square Hotel, mitt i Greenwich Village eftersom vi gillar musiklivet och vill ha nära till klubbarna. Naturligtvis finns det hur många live-ställen som helst att besöka, men den enda riktiga bluesklubben, Terra Blues är definitivt värd ett besök och den ”gamla” grannen The Bitter End har fortfarande en del spännande artister liksom Bowery Ballroom. Mittemot vårt hotell ligger Babbo, en av New Yorks bästa italienska restauranger, enligt många den bästa. Vinlistan är fantastisk! Vi provar en av avsmakningsmenyerna med tillhörande viner. Servicen är suverän och vår sommelier beskriver ingående varför de föreslagna vinerna passar till de olika maträtterna. På Babbos har man oftast en månads väntetid för att få ett bord, men man har tre bord vid ingången som är för gäster som inte har bokat. Restaurangen öppnar klockan 17:00, men kön är lång för de tre borden, så var ute i god tid och köa – det är denna vin- och matupplevelse värd!

Bland många bra restauranger rekommenderar vi japanska Nobu som har Robert De Niro som delägare och Gramercy Tavern samt per se som ägs av Thomas Keller som även har den kanske allra bästa restaurangen i hela USA  French Laundry i den lilla staden Yountville i Napa Valley. En rolig kombination av vin, mat och musik är att en söndag ta en Gospel Brunch på blueslegenden B.B.Kings Blues Club & Grill. Ett enklare men mycket trevligt alternativ är Metro Cafe & Wine Bar som erbjuder god mat och massor med olika vinprovningsalternativ som t ex en ”Sideways Pinot Noir Tour”.

Vi besökte några vinbutiker och kunde konstatera att urvalet var bra och att priserna på viner producerade i USA på det hela taget är jämförbara med vad vinerna kostar i Sverige. Vissa av de exklusiva vinerna är dock ”billigare” att köpa i Sverige om man lyckas få tag på dom hemma. Efterfrågan är så stor i USA på dessa viner så priserna pressas upp. Man ska betänka att i USA är det ”endast” runt 12 miljoner av befolkningen som dricker vin. Man kan ju tro att det är ännu fler, men dt är främst på öst- och västkusten som konsumenterna finns.

Av de vinbutiker vi besökte i New York var följande de vi fann bäst för närvarande, Union Square Wines and Spirits. Butiken som ligger i Moorish Style Decker Building, byggd 1893, har ett stort urval av viner från hela världen och man erbjuder olika provningsteman.


På 108 East 16th Street, inte långt från Union Square, ligger
Italian Wine Merchants där man hittar allt inom italienska viner. En verklig specialbutik med mycket initierad personal som genom sina kontakter i Italien kan ta fram precis det man vill ha. Ett exklusivt vin som Dal Forno Amarone 1997 är nästan dubbelt så dyrt som när det släpptes på Systembolaget i Sverige och så är det med de flesta dyrgriparna. Vi går vidare till Astor Wine & Spirits som är New Yorks största vinbutik och en mer folklig butik med många viner i lägre prisklasser, men även en hel del udda och exklusiva viner från olika delar av världen. Längre upp på 679 Madison Ave och 61st Street ligger Sherry-Lehmann som av många anses vara New Yorks bästa vinbutik. Nere i SoHo finns en relativt nyöppnad vinbutik, Vintage New York, med ett ”Tasting Room” där man enbart har viner från staten New York. Många av vingårdarna ligger i Hudson Valley norr om New York, men det finns även ett stort antal vingårdar på Long Island, inte så långt från Manhattan. Här startade man den första vingården 1975 och nu finns det ett 50-tal vingårdar varav ett 20-tal är öppna för allmänheten.

 

 

Inledning - USA på egen hand
New York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley
Carneros
Napa Valley
Island

Upp

© Copyright 2005
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB