VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

Sydafrika
Vingård, distrikt och kommentarer

Allesverloren Estate


Alto Estate    Stellenbosch
Vackert belägen vingård som tidigare drevs av Hempies du Toit, en av Sydafrikas bästa rugbyspelare genom tiderna. Hans kännetecken är att alltid gå barfota i vingården, men han finns numera på sin egna vingårs Annandale. Den nye ägaren Schalk van der Westhuizen från vingården Neethlingshof håller nu på att omplantera mycket av vingården.


Arniston Bay     Stellenbosch


Bellingham Wines     Franschhoek


Bergkelder    Stellenbosch
Stor vinkällare i Stellenbosch som numera ägs av det stora företaget Distell. I Distell ingår vingårdarna 5th Avenue Cold Duck, Allesverloren, Alto, Autumn Harvest, Capenheimer, Cellar Cask, Chateau Libertas, Drostdy-Hof, Durbanville Hills, Fleur du Cap, Fort Simon, Golden Alibama, Graça, Grand Mousseux, Grünberger, Here XVII, Hill & Dale, Honey Blossom, JC le Roux, Jacobsdal, Jacques Pinard, Kellerprinz, Kupferberger Auslese, Le Bonheur, Lieberstein, Monis, Nederburg, Neethlingshof, Oom Tas, Overmeer, Plaisir de Merle, Pongrácz, Roodendal, Sedgwick's, Ship Sherry, Stellenryck, Stellenzicht, Tassenberg, Taverna, Theuniskraal, Tukulu, Two Oceans, Uitkyk, Virginia och Zonnebloem.


Bergsig Estate     Worcester


Blaauwklippen Agricultural Estates     Stellenbosch


Boland Wine Cellar     Paarl


Boschendal Wines     Franschhoek
En av Sydafrikas vackraste vingårdar – om inte den vackraste. Anses vara en nationalklenod. Vintillverkningen började redan år 1685. Att sitta i skuggan under de stora trädet utanför den äldsta byggnaden på egendomen, Taphius, och prova vin är en upplevelse.


Bottelary


Cabriere Estate     Franschhoek
Att få vara med när den excentriske ägaren Achim von Arnim sabrerar en champagneflaska är något speciellt. Att sedan besöka hans fantastiska restaurang Haute Cabrière Cellar Restaurant som ligger insprängd i berget på höjderna ovanför Franschhoek är något man inte bör missa. Restaurangen har specialicerat sig på att kombinera mat och vin och på menyn finns ett antal färdiga alternativ som man bra måste prova.


Cederberg Wine     Cederberg
Vingården som ligger ca 25 mil norr om Kapstaden är värd en utflykt. Har några av de högst belägna vingårdarna på ca 1100 meters höjd. Man kan fortsätta vidare norrut mot Vredendal och besöka flera vingårdar på vägen, men på hemvägen bör man inte missa dom trevliga kuststäderna, Langebaan och Lambert’s Bay längs västkusten. Vi stannade överoch bodde vid sandstranden i Lambert’s Bay och åt fisken Snoek på en av de små uteserveringarna.


Chamonix Farm     Franschhoek


Cheetah Valley


Constantia Uitsig     Constantia


De Helderberg Winery     Stellenbosch


Delaire Winery     Stellenbosch
Ännu en spektakulärt belägen vingård med utsikt över Helshoogte-pass på vägen mellan Stellenbosch och Franshhoek. Man har under 2002 anlitat Mzokhona Mvemve som ursprungligen kommer från Zululand och är Sydafrikas förste svarte vinmakare som utbildat sig i vinkunskap. Detta har han gjort vid Stellenbosch universitet.
Restaurangen, The Green Door Restaurant, serverar bra mat med gårdens eget vin. Till det bjuds det på en fantastisk utsikt över passet.
Man har även två stugor för uthyrning högst upp på berget ovanför vingården, det går att köra bil ända upp till stugan. Vi hyrde den översta stugan för en natt och utsikten är makalös, speciellt om man tar sig upp på den allra högsta bergstoppen.


Deetlefs Estate     Worcester


Delheim Wines     Stellenbosch
En trevlig vingård med en egen vinkällare där man kan prova gårdens berömda ostbricka tillsammans med vinerna. Har även guidade turer i vineriet.


De Zoete Inval     Paarl


Eikendal Vineyards     Stellenbosch


Fairview     Paarl
Ägs av Charles Back som är en av de mest inflytelserika vinmakarna i Sydafrika. Han har även vingården Spice Route. Nyligen har han registrerat ett par vinnamn som det blivit len hel del kontrovers om, speciellt i Frankrike, nämligen Goats do Roam (Côte du Rhône) och Goat Roti (Côte Rôtie). Till Charles Backs försvar skall dock tilläggas att han på Fairview sedan lång till tillbaka har ett antal getter som springer upp och ner i ett torn på vingården. Han tillverkar också och säljer ost på vingården.


Franschhoek Vineyards     Franschhoek


Fredericksburg Wine Estate     Simondium/Paarl


Graham Beck Wines     Robertson


Groot Constantia Estate     Constantia
Sydafrikas äldsta vingård i originalskick som handplockades av den förste guvernören i Kapstaden Simon van der Stel 1685. Numera mycket turistanpassad med flera restauranger och konferensanläggning samt en årlig olivfestival. Men man säger att man ska satsa mer på vinerna nu.


Hazendal     Stellenbosch


Jacobsdal Estate


Jordan Winery     Stellenbosch
En ganska liten vingård som drivs av Kathy och Gary Jordan. Framställer viner som många vinkritiker tycker om. Hittills har det varit främst dom vita, men nu börjar även deras röda viner bli mycket bra.


Kaapzicht     Stellenbosch


Kanonkop Estate     Stellenbosch
För den som tycker om Pinotage är ett besök här ett måste. Beyers Truter har under lång framställt det som av många anses vara Sydafrikas bästa Pinotage, men nu ryktas det att han ska lämna Kanonkop. Men man ska inte heller missa deras Bordeaux-blandning, Paul Sauer, som också är mycket bra.


Ken Forrester     Stellenbosch


Klein Constantia Estate     Constantia


Kleine Zalze Wines     Stellenbosch


KWV     Paarl


Laborie Estate     Paarl
Ägs av Sydafrikas största vinkooperativ, KWV, och är en mycket vacker byggnad i Paarl. Framställer ett bra portvin. Här finns en restaurang som serverar stora portioner av traditionella sydafrikanska rätter. Gården ligger även nära en av Sydafrikas absolut finaste restauranger - Bosman’s Grand Roche.


La Couronne     Franschhoek
En mycket vackert belägen vingård i “Världens vackraste vindal” – Franschhoek. Det finns ett mycket fint hotell med pool och restaurang på vingården. Man har vid sidan om vinodlingarna även odlat mycket frukt, framförallt päron. Men nu har man bestämt dig för att satsa mer på vinet och ska därför plantera om en del av fruktodlingarna.


L'Avenir     Stellenbosch


Laibach Vineyard     Stellenbosch


Le Bonheur Estate    Stellenbosch


La Motte Estate     Franschhoek
Ligger på vägen in mot Franschhoek. Ägs av operasångerskan Hanneli Koegelenberg, även känd som mezzo-sopranon Hanneli Rupert. Hon arrangerar klassiska konserter på vingården varje månad. Gården är mest berömd för sin Shiraz och här finns en stor modern sal där man kan prova gårdens viner.


Landskroon Estate     Paarl
Mycket bra på portvin, men nu börjar även de röda vinerna bli riktigt bra.


La Petite Ferme Winery     Franschhoek
En mycket liten vingård med ett otroligt vacket läge med utsikt över hela den fantastiska Franschhoek-dalen. Här finns även en liten restaurang som jämt är fullbokad. Man har nu också givit ut en bok med restaurangens populära recept.


Le Grand Chasseur Estate Winery     Robertson


Lievland Estate     Stellenbosch


Long Mountain Wine Company     Stellenbosch


Louisvale     Stellenbosch


Meerlust Estate     Stellenbosch
Var tyvärr stängt för guidad tur när vi var där. Annars är deras viner bland de bästa från Sydafrika. Vinmakare sedan 1978 är italienskfödde Giorgio Dalla Cia, men nu ryktas det att hab vill flytta hem till Italien.


Mont Rochelle Mountain Vineyards     Franschhoek
Den första vingården som köptes av en svart afrikan. Ägaren heter Miko Rwayitare, en kongolesisk affärsman som äger ett av de största mobiltelefonföretagen i Afrika. På ängarna utanför gården springer hästar omkring, men nu är tanken att det här ska framställas viner som kan konkurrera på världsmarknaden.


Môreson Wine Farm     Stellenbosch
Mycket trevligt belägen vid den lilla floden Berg River som rinner genom Franschhoek-dalen. Framställer en hel del riktigt bra både röda och vita viner och har dessutom en väldigt bra restaurang, The Môreson Bread & Wine Restaurant, på ägorna. Här kan man få ett underbart nybakad bröd fyllt med ost till frukost/lunch.


Morgenhof Estate     Stellenbosch
Ägarinnan, Anne Cointreau-Huchon, sondotter till grundaren av Rémy Martin Cognac och Cointreau har förvandlat denna gård till ett multikulturellt företag som fått ett internationellt rykte för sina viner. Här finns café, restaurang, möjlighet till picknick eller trädgårdsfest, konferenser, utställningar, jazzfestivaler bröllop med mera. Av de viner vi provade var det framförallt ett som stack ut ordentligt då doften verkligen påminde om svensk slottsstek.


Muratie     Stellenbosch
En liten vingård som grundades 1685 och som verkligen behållit sin karaktär av hur det var förr. Deras Shiraz-viner är på gång att bli något riktigt stort. Man har även odlingar av Pinot Noir-druvor som är 75 år gamla! Dessutom framställer man en liten mängd portvin.


Nederburg     Paarl
En som vi tyckte lite för stylad och modern vingård. Men det måste kanske vara så när Sydafrikas främsta vinauktion hålls här varje år. Då kommer besökare från hela världen för att köpa viner.


Neethlingshof Estate     Stellenbosch
Teamet bakom vinerna är ganska nytt och på pappret svårt att slå. Bland annat så ingår Jean Louis Mandraux från Chateau Latour. Här finns en restaurang, Lord Neethling Restaurant, Palm Terrace, och möjlighet till picknick.


Neil Ellis Wines     Stellenbosch
Återigen en mycket vackert belägen vingård. Niel Ellis har skapat en mycket modern vinanläggning där han framställer mycket bra viner. Utöver de goda vinerna, så kan man inte låta bli att undra vem som bor i det gamla slottet med tinnar och torn som ligger uppe i bergen ovanför vingården – en rik schweizare sa någon när vi var där?


Old Vines Cellars


Oude Jongh Estate     Franschhoek
Belägen längs vägen in mot Franschhoek och har nyligen rustats upp till toppskick. Vingården var tidigare en fruktfarm och man har nu planterat in nya vinstockar. Vingården såldes dock nyligen, så framtiden är just nu oviss.


Overgaauw     Stellenbosch


Plaisir de Merle     Simondium/Franschhoek
Mycket vacker belägen gård med vackra gamla byggnader. Vinmakaren Neil Bester besöker regelbundet Chateau Margaux och det är förmodligen därför några av hans viner blivit så bra. Hans 1999 Cabernet Reserve och 1998 Shiraz är de bästa hittills.


Rhebokskloof Estate     Paarl


Rickety Bridge Vineyards     Franschhoek


Rietvallei Estate     Robertson


Roberts Rock     Paarl


Ruitersvlei Estate     Paarl
Trevlig vingård där framförallt deras Cabernet Sauvignon Reserve är riktigt bra. Man ska också öppna en ny restaurang snart.


Rustenberg Wines     Stellenbosch


Rust en Vrede Estate     Stellenbosch
En mycket elegant vingård med en stor vinkällare som man får besöka där det är fullt med vinflaskor i väggarna. Vinerna har rankats mycket högt av den amerikanska tidningen Wine Spectator.


Saxenburg     Stellenbosch
Den första vingården vi kommer till på vägen upp från Kapstaden till Stellenbosch. Det är närmare 35 grader ute, så vi smyger in i provningsrummet. Här gör Nico van der Merwe fanstatiska viner. Speciellt Saxenburg Shiraz Select ska vara väldigt bra, men den får vi inte prova. Här finns även en mycket bra restaurang, The Guinea Fowl Restaurant, och man säljer massor av souvenirer med pärlhöns på.


Simonsig Estate     Stellenbosch


Simonsvlei Winery      Paarl


Seidelberg Estate      Paarl
Här finns en Oliv & Vinrestaurang där man kan köpa alla tillbehör som behövs för picknicken.


Spier     Stellenbosch
Gården har stora gröna ytor samt en damm med fåglar. Hit åker många på helgerna för att njuta av vin och getost.


Steenberg Vineyards     Constantia


Stony Brook     Franschhoek
Ligger också väldigt vackert i utkanten av ”Världens vackraste vindal” – Franschhoek. Nigel McNaught var tidigare läkare, men sadlade om till vinmakare. Vinerna blir bättre och bättre och Stony Brooks Shiraz Reserve är väldigt bra. Något riktigt spektakulärt inträffade när vi satt i Nigels trädgård och provade viner. Plötsligt började det brinna uppe i bergen en bit bort och efter en timme var det fullt med helikoptrar som vattenbombade bergen för att släcka skogsbränderna. Det fortsatte att brinna hela natten på olika ställen och dalen fylldes av röklukt.


Thelema Mountain Vineyard     Stellenbosch
Gyles Webb är kanske den bäste vinmakaren i Sydafrika. Vingården ligger också i Helshoogte-passet, men har inte lika spektakulär utsikt som Delaire på andra sidan vägen. Här framställs dock några av de viner som många tycker är bland Sydafrikas absolut bästa viner.


Theuniskraal Estate     Tulbagh


Tokara     Stellenbosch
Nybyggd vingård med restaurang som ligger precis i närheten av Thelema Mountain Vineyards. Gyles Webb är inblandad även i denna vingård och många är förväntansfulla inför dess första viner, men man har hittills inte släppt några viner på marknaden.


Uiterwyk Estate     Stellenbosch
Trevlig vingård som när vi var där drevs av den nionde generationen De Vaal. Vi tyckte framförallt att deras Pinotage var väldigt bra.


Uitkyk Estate     Stellenbosch


Vlottenburg Winery     Stellenbosch


Wamakersvallei Wynkelder     Wellington


Warwick Estate     Stellenbosch
En av de första vingårdarna i Sydafrika som drevs av en kvinna – Norma Radcliffe. Numera har hon lämnat över till sin son Mike Ratcliffe. En mycket familjär vingård som vunnit många prestigefyllda priser både internationellt och i Sydafrika för sina viner.


Weltevrede Estate     Robertson


Zevenwacht Estate     Stellenbosch


Upp

© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB