VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt


 

 

 

 

Vinets historia
Alla myter och berättelser pekar mot att det första vinet uppstod i Persien. Även de äldsta arkeologiska fynden leder till Persien. De äldsta spåren av vin har man funnit i iranska boplatser från den tidigare stenåldern. Man har hittat några kärl som visar att man framställt vin där nära 6000 år före Kristus.

De äldsta spåren av vinodling har man funnit i Georgien vid Svarta havets sydostkust. Här fanns högt stående kulturer mer än 4000 år före Kristus. Härifrån spred sig vinodlingstekniken snabbt till kulturländerna runt Medelhavet Libanon, Syrien och Egypten. De första vinerna från Egypten smakade förmodligen kåda, då man använde sig av kåda från barrträd för att täta lerkrusen som man förvarade vinet i. Förmodligen påminde vinet om det grekiska vinet retsina som tillverkas än i dag.

Vinhandeln var redan 1500 år före Kristus mycket omfattande. Fenicierna, Medelhavets seglande köpmän, transporterade redan då vin från Libanon till Syrien, från Egypten till Kreta och Svarta havets kuster. Därefter förde man vinet med sig till Grekland och Nordafrika.

Efter fenicierna var det grekerna som blev Medelhavets seglande köpmän. De tog dåtidens berömda grands crus viner från öarna Lesbos och Paros och spred dessa runt Medelhavet, till Svarta havets norra stränder och vidare ända bort till Spanien. Grekernas viner var kraftiga och koncentrerade då de gjordes på torkade druvor och man fick späda ut vinet med vatten för att kunna dricka dem. Samma teknik används än i dag för att framställa Vin Santo i Italien.

Till Italien kom vinet förmodligen ca 1000 före Kristus. Det var troligen etruskerna, vars ursprung är omtvistat, som planterade de första vinstockarna i norra Italien. När romarna tog över makten infördes ett mer modernt måltidsdrickande och vinfestande. Romarna spred sedan vinet till resten av Europa och planterade vin i alla de stora vindistrikten i Frankrike och Tyskland.

Även om det odlades vin i Frankrike innan, var det romarna som mellan år 200 före Kristus och 400 år efter Kristus skapade alla de berömda franska vinregionerna Alsace, Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Loire och Rhône.

Efter romarrikets fall hände inte mycket innan kyrkan med sina kloster, under medeltiden, började utveckla vinodlingen. De välutbildade munkarna utvecklade vinodlingen, vinifikationen och inte minst så klassificerade de många av dagens berömda vingårdar för mer än 500 år sedan. Det vin man drack under medeltiden var alltid ungt. Man tog vinet direkt från fatet och på så sätt kom det i kontakt med luften och vinet måste ofta ha varit surt och oxiderat. Det är förmodligen förklaringen till att man på den tiden ofta tillsatte honung och kryddor i vinet.

En större vinhandel med fat utvecklades under engelsmännens "kolonisation" av Frankrike samtidigt som Bordeaux blev centrum för den internationella vinhandeln. Handeln fortsatte att blomstra och var mycket omfattande fram till 1800-talet. Främst utvecklades de vinregioner som låg utefter de stora vattenvägarna.

Under den franska revolutionen nationaliserades de flesta av kyrkans egendomar och vingårdarna delades ut till fria bönder. På så sätt skapades många av dagens egendomar i början på 1800-talet. Därefter följde en svår tid för vinindustrin. På 1850-talet angreps Bordeaux av mjöldagg, för att inte tala om Phylloxeran (vinlusens) härjningar genom Frankrike mellan 1863-1900. I princip gick inte en enda vinstock fri. Botemedlet låg i att ympa de europeiska druvsorterna på resistenta amerikanska rotstockar, något som man gör än idag.

Vinodlingen spreds även vidare till den Nya Världen.

1656 – Sydafrika fick sin första vinodling genom holländarna som planterade de första vinstockarna i närheten av det som idag är Kapstaden.

1788 – Australien fick sina första vinstockar planterade av engelska straffångar i Sydney, senare bidrog även tyska invandrare till vinframställningen.

1819 - Nya Zeeland fick sin första vinranka planterad av en missionär.

1850 - USA hade problem med vinlusen som fanns i alla jordar, men i mitten på 1800-talet lyckades ett stort antal europeiska invandrare etablera vinområden i Kalifornien.

1850 - Chile fick sina första vinrankor på 1500-talet genom spanjorerna, men den moderna vinodlingen startades på 1850-talet med hjälp av franska och italienska immigranter. Chile hann importera vinstockar från Frankrike innan vinlusen kom och är idag det enda land som kan producera vin från oympade vinstockar.

1850 - Argentina fick sina första vinrankor planterade genom en spansk missionär år 1554. I mitten på 1800-talet startade franska och italienska immigranter den moderna vinodlingen.

Upp

© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

John Platters
South African
Wine Guide 2012

Beställ den nu!

Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Köp den här!
199 SEK


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


 Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


  
Svensk sajt om spanska viner
 Allt om franska viner på svenska
 
Vinglas5 Annons 55
Annons 5