VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Sydamerika på egen hand
VinNytt har besökt ca 20 vingårdar i Argentina, Chile och Uruguay. Vi besökte de olika vindistrikten i mars och april under vinskörden, vilket visade sig vara en mycket bra tid för Sydamerikabesök, inte för varmt runt 20-25 grader på dagarna, kallare nätter och mycket lite regn.

Vinturismen har formligen exploderat de senaste åren och numera tar de flesta vingårdar enbart emot besökare efter reservation. Det fungerar i stort sätt på samma vis i Argentina, Chile och Uruguay. Det är dock mycket lätt att göra reservationer via Internet eller per telefon och de flesta ute i vindistrikten pratar bra engelska, så det är inga problem att ta sig runt även om spanskan är knagglig.

Det var lätt att få fram information om de olika vinproducenterna innan avresan från Sverige. Däremot var det svårare att hitta riktigt bra vägkartor över vindistrikten innan vi var på plats. Det finns några riktigt bra källor på Internet. Den första sajten man bör besöka är svensken Gunnar Stahres fantastiska vinsida över chilenska viner som heter Chileviner. Här finner man allt man behöver veta om de chilenska producenterna inklusive kontaktadresser och kartor. Gunnar har tidigare bott i Chile under många år och guidar vinresor rekommenderade av Munskänkarna till de chilenska vindistrikten och även till Mendoza i Argentina samt till Uruguay, så han har stor kunskap även om dessa länder. Vi vill passa på att tacka Gunnar för all hjälp med information inför resan och mycket av hans information återges i texterna nedan.

Austral SpectatorAndra bra källor för sydamerikanska viner är Wines of Chile, Wines of Uruguay, Wines of Argentina, Corporación Chilena del Vino och Austral Spectator som ger ut den mycket ambitiösa guideboken Vineyards, Wineries & Wines där man täcker in många av de sydamerikanska vingårdarna samt provar och betygsätter vinerna. Boken innehåller även kartor över de flesta Sydamerikanska vindistrikt. Kartorna kan även hittas på Austral Spectators Internetsajt. Andra bra kartor som man kan hitta i Sverige kommer från kanadensiska International Travel Maps.

Att hitta till de sydamerikanska vingårdarna tyckte vi var lite svårare än i andra länder, då man ännu inte skyltar lika bra som i andra länder med vinturism.

I Argentina så säljer man i Mendoza ett riktigt bra kartset från företaget Winemap som innehåller kartor över de olika vindistrikten runt Mendoza samt information om vingårdarna, öppettider och kontaktinformation. Kartsetet hittar man i de flesta butiker och hotell. Winemap har en webbsajt, www.winemap.com.ar, som tyvärr verkar ligga nere för det mesta. Information om vingårdarna i Rio Negro och Nenquen finns på La Guia del Valle och vingårdarna i Salta hittar man på Valles Calchaquíes.

I Chile är det ungefär samma problem med riktigt bra kartor över vingårdarna som i Argentina. Förutom de kartor som finns i Austral Spectator finns det kartor som utges av respektive vindistrikt, Valley del Maule, Valles de Curicó, Valley del Colchagua, Valle de Cachapoal, Valle de Casablanca och Aconcagua Vallley. I Colhagua Valley hittar vi en riktigt bra karta över vingårdarna som ges ut av Hotel Santa Cruz Plaza och vinguiden Ruta Del Vino. Vi hittade inga bra kartor över Valle de Maipo och det var faktiskt inte helt lätt att hitta med egen bil till en så stor vingård som Concha y Toro. Till den fantastiskt trevliga vindalen Valle de San Antonio som ligger mellan Santiago och Valparaiso är det bra skyltat om man kör motorvägen från Santiago.

I Uruguay är det bra att kontakta vingården för att få en exakt vägbeskrivning om man ska köra själv. Vill man inte köra själv är det väldigt lätt att bo i centrala Montevideo och ta en taxi ut till vingårdarna, då flera av vingårdarna ligger nära huvudstaden.

Ett namn som ständigt återkommer när man reser runt bland sydamerikanska vingårdar är vinkonsulten Michel Rolland. Vad man än har för uppfattning om Michel Rolland och hans viner, så har han definitivt hjälpt till att placera Sydamerika på vinkartan.

Inledning - Sydamerika på egen hand
Argentina
Uruguay
Chile
Alternativ resväg

Påskön

 

© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB