VinNytts
förslag på vinresa till Riksgränsen på egen hand
Varför ska
man som vin- och matintresserad åka till
Riksgränsen - är det inte bara skidåkning som gäller där?
Vi
tar flyget till
Kiruna och där hyr vi bil och kör de ca 13 milen till Riksgränsen för
att undersöka saken. Ett alternativ till flyget är att ta tåget som stannar
precis ovanför hotellet vid station
Riksgränsen.
Vi
har under flera år hört talas om Patrik Strömsten som valdes till Årets
Sommelier 2001. Patrik är ursprungligen från Kiruna och har 20 års
erfarenhet från restaurangbranschen. Han är sedan flera år är en av få
åretruntboende i Riksgränsen och är förmodligen den längst norrut boende
sommelieren i hela världen.
Patrik
arbetade tidigare på gourmetkrogen
Restaurang Lejontornet i Gamla Stan i Stockholm, men tröttnade på
stressen i storstaden och ville tillbaka till naturen. I
Riksgränsen kan han åka skidor 100 dagar om året och här har han nära
till naturen. De senaste åren har han arbetat som hovmästare på det stora
turisthotellet i
Riksgränsen, Hotell Lapplandia som blivit kända för sitt vinsortiment.
Vi har länge tänkt besöka Patrik för att ta del av hans kunskaper. När det
nu äntligen blev dags för ett besök, så hade Patrik helt nyligen öppnat sitt
eget hotell,
Meteorologen Ski Lodge, med en fantastisk liten
restaurang och en imponerande vinlista!

Meteorologen Ski Lodge har endast 14 rum och vid 50% beläggning kan
Patrik sköta allt själv, städning, in- och utcheckning samt frukost. På
kvällarna hittar man honom i den lilla restaurangen som har plats för ca 25
matgäster. Då står han i köket och lagar utsökta maträtter som kombineras
med av Patrik väl utvalda viner från den välfyllda vinkällaren.
Några
av rummen har utsikt över Riksgränsfjällets backar och vissa rum har en
luftig vy över sjön Vassijaure och de norska fjälltopparna. Vi bor i rum
nummer 1 och har utsikt över det mörkt blåa vattnet i skön och de snöklädda
topparna i fjärran.
Patrik berättar att huset som hotellet ligger i ursprungligen är den gamla
meteorologstationen och att det är kulturminnesmärkt.
Man har därför gjort
en mycket varsam renovering av hela fastigheten. Till exempel så har man
bevarat kakelugnen i rum nummer 1 där vi bor och det står en korg med ved
bredvid om det skulle kallt. Nu behöver vi inte elda eftersom solen skiner
dygnet runt nästan hela tiden då vi är där och det är 20 grader varmt.
Patrik berättar också att det nästan är kolsvart häruppe under december och
januari. Skidsäsongen är igång mellan februari och midsommar. De sista åken
kan man göra på midsommardagens morgon i midnattssol, sen stänger liftarna.
Men, man behöver inte åka skidor för att åka hit. Patrik arbetar nämligen
även som guide i fjällvärlden och har en mångårig erfarenhet från fjällen
samt tävlingsvana i bergsmarathon och randonéetävlingar. Genom sitt företag
Vin i Norr, där han arbetar som restaurangkonsult och håller
vinprovningar för privatpersoner och företag, anordnar han också guidning
året om på cykel, skoter, till fots, med båt eller på skidor. Naturligtvis
kryddas guidningen gärna med gourmetinslag.

En
morgon passade vi på att ta 09:30-tåget från
Riksgränsen till
Narvik för att ta pulsen på stadens vinutbud. Det går tåg ett par gånger
om dagen och resan tar ca 50 minuter. Det är en svindlade vacker resa och
man åker via tunnlar i bergen ner mot
Narvik. Utsikten över fjällen och fjorden Rombaksbotn är helt suverän!
Vyerna påminner om de i Sagan om Ringen fast i norsk version.
Det
norska vinutbudet på
Vinmonopolet i
Narvik var dock inte så mycket att hurra över. Inte jämfört med
Systembolaget och priserna låg minst 20% över de svenska
priserna på
motsvarande viner. Vi hade förutsatt oss att hitta en norsk fiskrestaurang,
men ingen fiskrestaurang var öppen för lunch. Det enda vi hittade var en
fiskmarknad som var belägen intill Krigsmuseet i centrala Narvik. Så vi
hamnar på järnvägsstationens restaurang och äter en stor räkmacka med husets
enda vita vin. För dig som tänker ta en matbit med vin på återfärden mellan
Narvik och Riksgränsen – glöm det. Man har nämligen inget
serveringstillstånd i Norge, så vin får först serveras när man passerat
Riksgränsen.
I
perioder är Patrik ute på inköpsresor för att införskaffa nya viner till
restaurangen och vem vet kanske öppnar han en restaurangfilial i
Walker Bay i Sydafrika, så han kan passa på att surfa samtidigt med
restaurangverksamheten.
Att
komma till Riksgränsen som vin- och matintresserad gäst och att på ett så
här litet ställe finna någon som blivit vald till Årets Sommelier och som
dessutom på ett mycket sympatiskt sätt presenterar de vin- och
matkombinationer som erbjuds var en verklig upplevelse. Det skulle finnas
fler småskaliga restauranger av den här typen med kunniga, engagerade
krögare runt om i Sverige och det blir ju faktiskt fler och fler. Patrik
tipsar oss om att
Krakas Krog på Gotland som drivs av Ulrika Karlsson, även hon är
sommelier, är väl värd ett besök.
Den
enda vi egentligen kan klaga på är att
Meteorologen Ski Lodge ligger så långt bort.

Den
lilla restaurangen erbjuder fasta trerätters menyer varje dag. Har man tur
så kan man få nyfångad röding som Patrik själv varit ute och fiskat. Vinerna
har ett fast påslag oavsett inköpspris!
Här
kommer två exempel på de utsökta trerätters menyer och viner som man
kombinerar på Meteorologen:
EXEMPEL 1
Förrätt:
Karljohansvampsoppa med toppmurklor och serranoskinka
Dryck:
1999 Grand
Blanc Philipponnat som är en champagne med fyllig och fruktig smak, ganska
torr med lång lite syrlig och gräddig eftersmak.
Varmrätt:
Lammlägg med en
suverän pepparrotssås på oxfond, honung, grädde och vitt vin. Till detta,
färskpotatis, krispiga sockerärtor samt lättvärmda rädisor som var en mycket
positiv överraskning!
Dryck:
2001 Ornellaia
(Italien) som anses vara ett av de bästa viner som Ornellaia har producerat.
Ett kraftigt vin med väldigt bra balans mellan syror, tannin och alkohol. Vi
hittar sötma från mörka bär som gifter sig perfekt med pepparrotssåsen och
aromer av tobak och ceder.
Efterrätt:
Vaniljpanacotta
med färska jordgubbar
Dryck:
2004
Inniskillin Ice Wine Vidal (Kanada)
EXEMPEL 2
Förrätt:
Laxtartar
Ceviche som är blandning av lax, chili och rödlök på en bädd av ärtskott och
spröd sallad. Till detta krutonger på rågbröd samt reducerad balsamicosås,
citron och olivolja.
Dryck:
2005 Cloudy Bay
(Nya Zeeland) är en av de vingårdar som satte Nya Zeeland på världskartan
när det gäller viner på Sauvignon Blanc. Här hittar vi krusbär, tropisk
frukt, fläder, peppar och gröna äpplen.
Varmrätt:
Ugnstekt,
lättrökt reninnerfilé med ljummen fransk potatissallad med vinegrättsås,
vårlök, rädisor, sockerärtor, en äggformad färskostboll med kantareller samt
en sås på grädde och lingon.
Dryck:
2005 Salmos
(Spanien) som är familjen Torres första vin från Priorato. Ett kraftigt
välstrukturerat vin på druvorna Garnacha, Cariñena, Syrah och Cabernet
Sauvignon. Det har lagrats i nio månader i vinfat av fransk ek och matchar
varmrätten på ett suveränt sätt!
Efterrätt:
Ljummen
basilikasoppa innehållande kokosmjölk, kardemumma och vanilj serverad med
färska jordgubbar och basilikablad.
Dryck:
XP Sherry
(Portugal)
Vi
provade även ett par andra mycket intressant viner där vi tyckte att 2003
Marimar Estate Chardonnay Dobles Lías Från Torres vingårdar i Russian River
Green Valley, Kalifornien stack ut lite extra. Vinet ligger en längre tid än
normalt tillsammans med sin bottensats innan det tappas på flaska. Kontakten
med bottensatsen tillför en intensitet av aromer, struktur och komplexitet.
 Slutligen för dig som inte tar tåget utan flyger hem från Kiruna – glöm inte
att besöka
Icehotel i Jukkasjärvi som ligger 12 km från flygplatsen. På
sommaren smälter hotellet ner, men många av isskulpturerna sparas i ett
stort kylutrymme. Även här bygger man upp
en ABSOLUT ICEBAR, men
glöm inte att ta på handskarna när du ska lyfta glaset.
© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|