VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Riksgränsen på egen hand
Varför ska man som vin- och matintresserad åka till Riksgränsen - är det inte bara skidåkning som gäller där?

Vi tar flyget till Kiruna och där hyr vi bil och kör de ca 13 milen till Riksgränsen för att undersöka saken. Ett alternativ till flyget är att ta tåget som stannar precis ovanför hotellet vid station Riksgränsen.

Vi har under flera år hört talas om Patrik Strömsten som valdes till Årets Sommelier 2001. Patrik är ursprungligen från Kiruna och har 20 års erfarenhet från restaurangbranschen. Han är sedan flera år är en av få åretruntboende i Riksgränsen och är förmodligen den längst norrut boende sommelieren i hela världen.

Meteorologen Ski LodgePatrik arbetade tidigare på gourmetkrogen Restaurang Lejontornet i Gamla Stan i Stockholm, men tröttnade på stressen i storstaden och ville tillbaka till naturen. I Riksgränsen kan han åka skidor 100 dagar om året och här har han nära till naturen. De senaste åren har han arbetat som hovmästare på det stora turisthotellet i Riksgränsen, Hotell Lapplandia som blivit kända för sitt vinsortiment. Vi har länge tänkt besöka Patrik för att ta del av hans kunskaper. När det nu äntligen blev dags för ett besök, så hade Patrik helt nyligen öppnat sitt eget hotell, Meteorologen Ski Lodge, med en fantastisk liten restaurang och en imponerande vinlista!

Patrik Strömsten

Meteorologen Ski Lodge har endast 14 rum och vid 50% beläggning kan Patrik sköta allt själv, städning, in- och utcheckning samt frukost. På kvällarna hittar man honom i den lilla restaurangen som har plats för ca 25 matgäster. Då står han i köket och lagar utsökta maträtter som kombineras med av Patrik väl utvalda viner från den välfyllda vinkällaren.

Några av rummen har utsikt över Riksgränsfjällets backar och vissa rum har en luftig vy över sjön Vassijaure och de norska fjälltopparna. Vi bor i rum nummer 1 och har utsikt över det mörkt blåa vattnet i skön och de snöklädda topparna i fjärran.

Patrik berättar att huset som hotellet ligger i ursprungligen är den gamla meteorologstationen och att det är kulturminnesmärkt. Man har därför gjort en mycket varsam renovering av hela fastigheten. Till exempel så har man bevarat kakelugnen i rum nummer 1 där vi bor och det står en korg med ved bredvid om det skulle kallt. Nu behöver vi inte elda eftersom solen skiner dygnet runt nästan hela tiden då vi är där och det är 20 grader varmt.

Patrik berättar också att det nästan är kolsvart häruppe under december och januari. Skidsäsongen är igång mellan februari och midsommar. De sista åken kan man göra på midsommardagens morgon i midnattssol, sen stänger liftarna. Men, man behöver inte åka skidor för att åka hit. Patrik arbetar nämligen även som guide i fjällvärlden och har en mångårig erfarenhet från fjällen samt tävlingsvana i bergsmarathon och randonéetävlingar. Genom sitt företag Vin i Norr, där han arbetar som restaurangkonsult och håller vinprovningar för privatpersoner och företag, anordnar han också guidning året om på cykel, skoter, till fots, med båt eller på skidor. Naturligtvis kryddas guidningen gärna med gourmetinslag.

En morgon passade vi på att ta 09:30-tåget från Riksgränsen till Narvik för att ta pulsen på stadens vinutbud. Det går tåg ett par gånger om dagen och resan tar ca 50 minuter. Det är en svindlade vacker resa och man åker via tunnlar i bergen ner mot Narvik. Utsikten över fjällen och fjorden Rombaksbotn är helt suverän! Vyerna påminner om de i Sagan om Ringen fast i norsk version.

Det norska vinutbudet på Vinmonopolet i Narvik var dock inte så mycket att hurra över. Inte jämfört med Systembolaget och priserna låg minst 20% över de svenska Narvikpriserna på motsvarande viner. Vi hade förutsatt oss att hitta en norsk fiskrestaurang, men ingen fiskrestaurang var öppen för lunch. Det enda vi hittade var en fiskmarknad som var belägen intill Krigsmuseet i centrala Narvik. Så vi hamnar på järnvägsstationens restaurang och äter en stor räkmacka med husets enda vita vin. För dig som tänker ta en matbit med vin på återfärden mellan Narvik och Riksgränsen – glöm det. Man har nämligen inget serveringstillstånd i Norge, så vin får först serveras när man passerat Riksgränsen.

I perioder är Patrik ute på inköpsresor för att införskaffa nya viner till restaurangen och vem vet kanske öppnar han en restaurangfilial i Walker Bay i Sydafrika, så han kan passa på att surfa samtidigt med restaurangverksamheten.

Att komma till Riksgränsen som vin- och matintresserad gäst och att på ett så här litet ställe finna någon som blivit vald till Årets Sommelier och som dessutom på ett mycket sympatiskt sätt presenterar de vin- och matkombinationer som erbjuds var en verklig upplevelse. Det skulle finnas fler småskaliga restauranger av den här typen med kunniga, engagerade krögare runt om i Sverige och det blir ju faktiskt fler och fler. Patrik tipsar oss om att Krakas Krog på Gotland som drivs av Ulrika Karlsson, även hon är sommelier, är väl värd ett besök.

Den enda vi egentligen kan klaga på är att Meteorologen Ski Lodge ligger så långt bort.

Utsikt från Meteorologen

Den lilla restaurangen erbjuder fasta trerätters menyer varje dag. Har man tur så kan man få nyfångad röding som Patrik själv varit ute och fiskat. Vinerna har ett fast påslag oavsett inköpspris!

Här kommer två exempel på de utsökta trerätters menyer och viner som man kombinerar på Meteorologen:

EXEMPEL 1
Förrätt:
Karljohansvampsoppa med toppmurklor och serranoskinka

Dryck:
1999 Grand Blanc Philipponnat som är en champagne med fyllig och fruktig smak, ganska torr med lång lite syrlig och gräddig eftersmak.

Varmrätt:
Lammlägg med en suverän pepparrotssås på oxfond, honung, grädde och vitt vin. Till detta, färskpotatis, krispiga sockerärtor samt lättvärmda rädisor som var en mycket positiv överraskning!

Dryck:
2001 Ornellaia (Italien) som anses vara ett av de bästa viner som Ornellaia har producerat. Ett kraftigt vin med väldigt bra balans mellan syror, tannin och alkohol. Vi hittar sötma från mörka bär som gifter sig perfekt med pepparrotssåsen och aromer av tobak och ceder.

Efterrätt:
Vaniljpanacotta med färska jordgubbar

Dryck:
2004 Inniskillin Ice Wine Vidal (Kanada)

EXEMPEL 2
Förrätt:
Laxtartar Ceviche som är blandning av lax, chili och rödlök på en bädd av ärtskott och spröd sallad. Till detta krutonger på rågbröd samt reducerad balsamicosås, citron och olivolja.

Dryck:
2005 Cloudy Bay (Nya Zeeland) är en av de vingårdar som satte Nya Zeeland på världskartan när det gäller viner på Sauvignon Blanc. Här hittar vi krusbär, tropisk frukt, fläder, peppar och gröna äpplen.

Varmrätt:
Ugnstekt, lättrökt reninnerfilé med ljummen fransk potatissallad med vinegrättsås, vårlök, rädisor, sockerärtor, en äggformad färskostboll med kantareller samt en sås på grädde och lingon.

Dryck:
2005 Salmos (Spanien) som är familjen Torres första vin från Priorato. Ett kraftigt välstrukturerat vin på druvorna Garnacha, Cariñena, Syrah och Cabernet Sauvignon. Det har lagrats i nio månader i vinfat av fransk ek och matchar varmrätten på ett suveränt sätt!

Efterrätt:
Ljummen basilikasoppa innehållande kokosmjölk, kardemumma och vanilj serverad med färska jordgubbar och basilikablad.

Dryck:
XP Sherry (Portugal)

Vi provade även ett par andra mycket intressant viner där vi tyckte att 2003 Marimar Estate Chardonnay Dobles Lías Från Torres vingårdar i Russian River Green Valley, Kalifornien stack ut lite extra. Vinet ligger en längre tid än normalt tillsammans med sin bottensats innan det tappas på flaska. Kontakten med bottensatsen tillför en intensitet av aromer, struktur och komplexitet.

Absolut IcebarSlutligen för dig som inte tar tåget utan flyger hem från Kiruna – glöm inte att besöka Icehotel i Jukkasjärvi som ligger 12 km från flygplatsen. På sommaren smälter hotellet ner, men många av isskulpturerna sparas i ett stort kylutrymme. Även här bygger man upp en ABSOLUT ICEBAR, men glöm inte att ta på handskarna när du ska lyfta glaset.

 

© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB