VinNytts förslag på vinresa till Mauritius på egen hand
Finns
det vingårdar i paradiset?
Nej inte riktigt,
men Oxenham E.C. & Co är en vinfirma som ligger på paradisön Mauritius i den
Indiska Oceanen. Firman har specialiserat sig på att importera viner som man
säljer till de restauranger och hotell som finns på ön. Priserna för
importerat vin på Mauritius är förhållandevis låga. Man kan säga att ett vin
på en bra restaurang kostar ungefär samma som när vi köper motsvarande
flaska vin på Systembolaget.
Firman framställer även flera egna viner som man främst säljer till
lokalbefolkningen på Mauritius. Man importerar druvjuice från Argentina,
Chile, Italien och Sydafrika. Juicerna är en blandning av olika druvor från
respektive land och av dessa framställer man röda, vita, rosé och
mousserande viner.
VinNytt hade nöjet att få en privat visning av vinföretagets ägare Clifford
Oxenham som driver firman tillsammans med sina två bröder Alan och Edward.
Vinfirman Oxenham är ett familjeföretag som startades 1932 av Clifford
Oxenhams farfar. 1948 tog Cliffords far över firman och han drev firman fram
till 1974 då Clifford och hans båda bröder tog över. På vineriet tillverkar
man totalt 3,5 millioner liter eget vin per år. Med det vin man importerar
har man nära 40% av vinmarknaden på Mauritius. Firman har 180 anställda och
man levererar vin med 16 egna lastbilar.
Företaget ligger intill Mauritius enda motorväg i St Jean, Quatre Bornes,
någon mil söder om Mauritius huvudstad Port Louis. Huvudkontoret består av
en reception och ett utställningsrum där man visar upp samtliga sina
egenproducerade och importerade viner. Man har agenturen för ett stort antal
kända producenter från Argentina, Chile, Frankrike, Italien, Sydafrika och
USA som vi hittar på vårt svenska Systembolag.
Tidigare var sydafrikanska viner de mest populära på Mauritius. Mycket
beroende på att ca 70 % av alla turister som kommer till Mauritius kommer
från Sydafrika, men även beroende på att välbärgade Mauritier sedan många år
tillbaka skickat sina barn till Sydafrika för att studera. Väl tillbaka på
Mauritius tog man med sig bruket att dricka sydafrikanskt vin. Idag är
framförallt franska och italienska viner på stark frammars. Mycket beroende
på att det numera är många engelska, franska och tyska turister som hittar
till ön.
Clifford visar oss vidare och till en angränsande byggnad där man buteljerar
sina egna viner.
För det billigaste vinet som i butik kostar 8-10 svenska kronor, och i
ärlighetens namn inte är speciellt gott, använder man begagnade tvättade
flaskor. För sina finare viner använder man nya importerade vinflaskor.
Man
tillsätter jäst till den importerade druvjuicen och jäser den i stora
ståltankar. I byggnaden finns det femton stora ståltankar där man
framställer de 3,5 millioner liter vin som man producerar varje år.
Vi
går vidare till en tredje byggnad. Här tillverkar firman även sin egen
konjak, rom, whisky samt vinäger. Lite av hembränneri säger Clifford och
skrattar.
Innan vi skiljs åt berättar Clifford att han brukar besöka VinExpo i
Frankrike vartannat år för att få kontakt med andra vinmakare och att man
nyligen kvalitetscertifierat företaget enligt ISO-9002.
Upp
© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|