VinNytts
förslag på vinresa till Italien på egen hand
Avresa
till Milano på eftermiddagen med SAS, sen vidare med Alitalia till Rom där
man landar samma kväll.
Hyr bil i Rom och ta in
på Hotell Genio som ligger vid det vackra torget
Piazza Navona och prova någon av torgets alla uteserveringar, njut av
atmosfären samt de vackra husen och skulpturerna som omger piazzan.
Kör vidare mot
vindistrikten Toscana. Kör väg 2? mot staden Montalcino via städerna
Vetralla och Viterbo. Stanna till vid stranden av Bolsenasjön och prova det
vita vinet Est! Est!! Est!!! som kommer härifrån. Passa på att besöka det
lilla enotektet Mariottini Antoni som inte ligger långt ifrån stranden i
Bolsena.
Fortsätt sedan mot
bergsstaden Montalcino berömd för sina Brunello viner. Vinerna är röda,
mörka och sträva, har stor kraft och lagringsbarhet. Ta in på
Hotel Bellaria som ligger strax utanför Montalcino.
Beställ bord på någon av restaurangerna inne i staden. Trattoria Sciane är
en mycket bra restaurang. Här äter man gott, be ägaren rekommendera det
bästa Brunello vinet från trakten så får man det bästa vinet som finns
tillgängligt för tillfället.
Nästa dag är det dags
att besöka vingårdarna runt Montalcino. I Italien är det inte riktigt lika
lätt som i Australien, Sydafrika och en del andra länder att spontant svänga
in och besöka en vingård. De flesta vingårdar vill att man ringer eller gör
upp om en besökstid via e-mail innan besöket. Men när man väl har gjort upp
om en besökstid, så får man ett mycket vänligt bemötande och man behöver i
de flesta fall inte vara fler en två personer även om man besöker de mest
kända och berömda vingårdarna. Många gårdar har dock öppet mellan 09-17 och
man kan besöka vissa av dem utan att avtala tid.
Man bör också besöka de
enotek som finns i de flesta större vinstäder. Ett enotek är en lokal där
man mot en avgift kan både prova och köpa vin från i huvudsak det lokala
vindistriktet.
Montalcino har ett eget
vinkonsortium där alla medlemmar
finns samlade. Besök vingårdarna
Banfi,
La Poderina, Tenute Silvio Nardi,
Cerbaiona, Plan del Vigne som ägs av den berömda producenten Antinori,
Teninanuti Angelini – Val di Suga som producerar några av de bästa
Brunello vinerna samt missa inte vingården
Poggio Antico och dess fantastiska restaurang. Sitt på terrassen
och se ut över vingården medan vingårdens kök tillagar den ena fantastiska
rätten efter den andra som kombineras med gårdens eget Brunello vin.
Gör även ett besök på
Enoteca la Fortezza di Montalcino som ligger i Montalcinos fort. Här kan man
hitta många av de bästa Brunello vinerna samt även flera olika årgångar av
andra Toscanska viner så som Tignanello, Solaia och Sassicaia.
Från Montalcino åker
man vidare västerut mot staden Montepulciano känd för sitt vin Vino Nobile
di Montepulciano. Vinerna påminner om Chianti viner, men är mörkare,
strävare och mer lagringsdugliga. Vandra upp genom de branta gränderna till
toppen av Montepulciano och Piazza Dante Alighieri, ta en bit mat på
restaurang l´Incontro. Besök vingården Redis vinkällare som ligger i gamla
underjordiska källarvalv från 1400-talet intill piazzan.
Fortsätt norrut mot
Siena och ta in på Hotel Italia som ligger strax utanför Sienas
stadsmur. I Siena finns ett enotek som heter
Enoteca Italiana som i sina källarvalv har samlat många av
Italiens bästa viner. Ströva runt bland gränderna tills du kommer till
Piazza del Campo, en snäckformad piazza som av många anses vara Italiens
mest älskvärda torg. Här finns många restauranger och uteserveringar.
Mellan Siena och
Florens ligger det vackra vindistriktet Chianti med sina böljande kullar och
många cypressträd. De bästa vinerna har en torr, sträv fruktighet och mår
bra av lagring. Här ligger många bra vingårdar. Från Siena kör man österut
och via väg 408 kommer man till Castelnuovo Berardenga. Här
kan man besöka vingården Fattoria di Felsina. Därifrån åker man vidare mot
San Gusmé och tar av mot vingården
San Felice som är berömda för sin Chianti Classico
Riserva – Il Grigio. Fortsätt mot Gaiole in Chianti och ta in på
Castello di Brolio.
Låt sen färden gå
vidare mot Chiantidistriktets högst belägna stad Radda in Chianti. Bo på
Podere Le Fontanelle och ät på Casa Porceretti. Från
Radda in Chianti tar man sig till vingården
Castello di Fonterutoli som är ett anrikt familjegods och av
många anses vara den bästa Chiantiproducenten.
Åk vidare norrut via
Castellina in Chianti mot Panzano in Chianti där man tar av österut mot
Lamole och besöker vingården Villa Vignamaggio. Därifrån fortsätter man till
Greve in Chianti. Ät på Locanda Il Gallo och besök två av enoteken. Det
största enoteket,
Le Cantina, är helt datoriserat. I entrén köper man
ett vinglas samt ett kort som man sen använder som ett kreditkort. Det finns
ett 100-tal viner för provning och genom att sticka in kortet och trycka på
en knapp vid det vin man vill prova, så får man ett par centiliter i glaset.
Det andra enoteket ligger på torget Piazza Matteotti och har en mycket bra
samling av de bästa Chiantivinerna.
Från Greve in Chianti
bär det av norrut igen. Besök
Castello di Vicchiomaggio. En bit efter Passo dei Pecorai tar
man av västerut och kör ner till producenten Antinoris vingård
Tignanello som är känd för sina viner Tignanello och Solaia. Åk
vidare till Antinori vinerna i Badia a Passignano, där man kan äta och prova
viner på Antinoris bodega l´Osteria di Passignano. Fortsätt söderut mot
Monsanto och stanna till vid vingården
Castello di Monsanto. Kör sen vidare mot staden
Poggibonsi och ta in på
Hotel Villa Lecchi som ligger högt och har en fantastisk utsikt över
landskapet. Ät på hotellets restaurang, Bellavista, som ligger i en vacker
trädgård. Prova även restaurang La Strolla som ligger en bit från
hotellet och som är känd för sina pizzor.
Från Poggibonsi åker
man österut till världskulturminnesstaden San Gimignano med sina välbevarade
torn och byggnader. Prova det vita vinet Vernaccia di San Gimignano som är
områdets stolthet. Fortsätt sedan mot vindistriktet Bolgheri vid kusten.
Besök vingårdarna Tenuta dell´Ornellaia,
Tenuta Guado al Tasso samt
Tenuta San Guido som av de flesta vinkritiker anses
göra Italiens bästa vin Sassicaia. Besök enoteket l´Acquolina in Bocca som
ligger inne i staden Bolgheri. Åk vidare norrut mot till kuststaden Cecina
och ät på någon av de restauranger som ligger längs stranden.
Från Cecina kör man via
Pisa vidare norrut mot den långsträckta kuststaden Forte di Maremma dit
italienare från Parma och Modena brukar komma och semestra. Bo på Hotel
Tirreno och ät på restaurang Cervo Bianco. Kör sen vidare inåt landet mot
Florens. Kör upp till staden Fiesole och beundra den magnifika utsikten över
Florens. Bo på Hotel Dino i den lilla byn Olme strax utanför Fiesole.
Ät på restaurang
Carpe Diem
i Fiesole med en fantastisk
utsikt över Florens.
Från Florens åker man
vidare norrut mot Verona och vindistriktet Valpolicella berömt för sitt
amaronevin. Vinet är mycket starkt och fylligt med strävhet och lite bitter
eftersmak. Ta in på vingården Tommasis hotell,
Villa Quaranta Park Hotel,
som ligger i Ospedaletto och ät på
hotellets fina restaurang Borgo Antico som har en mycket bra vinlista. Andra
ställen att bo på är vingården
Serègo Alighieri,
Hotel Valpolicella,
Hotel Villa Giona,
Agriturismo Costa degli Ulivi, vingården
Musella och
Relais La Magioca.
Ägna några dagar åt
vingårdarna i städerna Fumane, Negrar och Marano. Besök
Allegrini,
Tommasi, Serègo Alighieri och om möjligt även Giuseppe Quintarelli samt
Romano dal Forno. Man måste dock ringa till respektive vingård före besöket.
Missa inte enoteket i Fumane,
Enoteca della Valpolicella som också har en bra restaurang. Kör på slingriga
bergsvägar via byarna Vaggimal och Sant Anna d´Alfaedeo upp till byn Fosse i
norra delen av Valpolicella. Kör tillbaka söderut och stanna till i den
lilla bergsbyn San Giorgio di Valpolicella och ät på Trattoria Della Rosa
Alda. Andra mycket bra restauranger i Valpolicella är
Ristorante Enoteca Al
Covolo och
Groto de Corgnan båda ligger i Sant´ Ambrogio
Valpolicella. Den sistnämnda är mycket speciell och har en mycket bra
vinlista och är väl värd ett besök.
Åker man västerut från
Valpolicella så kommer man till Gardasjön. Börja i Lazise och åk norrut mot
vingårdarna i Bardolino. Åk sen vidare till norra änden av sjön och stanna
till i staden Riva del Garda. Fortsätt sen vidare längs den mycket kuperade
västra stranden av Gardasjön. Ta en paus i kuststaden Madeno och ät på
Ristorante Bella Napoli som ligger på en brygga ute i vattnet.
Kör sen vidare mot
Brecia och Bergamo och flyg hem via Milano.
Har du nu blivit sugen
på att besöka några av Italiens vingårdar, så kan du beställa den oumbärliga
guideboken, Gambero Rosso direkt från Gambero Rosso.
Upp
© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|