VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Italien på egen hand
Avresa till Milano på eftermiddagen med SAS, sen vidare med Alitalia till Rom där man landar samma kväll.

Hyr bil i Rom och ta in på Hotell Genio som ligger vid det vackra torget Piazza Navona och prova någon av torgets alla uteserveringar, njut av atmosfären samt de vackra husen och skulpturerna som omger piazzan.

Kör vidare mot vindistrikten Toscana. Kör väg 2? mot staden Montalcino via städerna Vetralla och Viterbo. Stanna till vid stranden av Bolsenasjön och prova det vita vinet Est! Est!! Est!!! som kommer härifrån. Passa på att besöka det lilla enotektet Mariottini Antoni som inte ligger långt ifrån stranden i Bolsena.

Fortsätt sedan mot bergsstaden Montalcino berömd för sina Brunello viner. Vinerna är röda, mörka och sträva, har stor kraft och lagringsbarhet. Ta in på Hotel Bellaria som ligger strax utanför Montalcino. Beställ bord på någon av restaurangerna inne i staden. Trattoria Sciane är en mycket bra restaurang. Här äter man gott, be ägaren rekommendera det bästa Brunello vinet från trakten så får man det bästa vinet som finns tillgängligt för tillfället.

Nästa dag är det dags att besöka vingårdarna runt Montalcino. I Italien är det inte riktigt lika lätt som i Australien, Sydafrika och en del andra länder att spontant svänga in och besöka en vingård. De flesta vingårdar vill att man ringer eller gör upp om en besökstid via e-mail innan besöket. Men när man väl har gjort upp om en besökstid, så får man ett mycket vänligt bemötande och man behöver i de flesta fall inte vara fler en två personer även om man besöker de mest kända och berömda vingårdarna. Många gårdar har dock öppet mellan 09-17 och man kan besöka vissa av dem utan att avtala tid.

Man bör också besöka de enotek som finns i de flesta större vinstäder. Ett enotek är en lokal där man mot en avgift kan både prova och köpa vin från i huvudsak det lokala vindistriktet.

Montalcino har ett eget vinkonsortium där alla medlemmar finns samlade. Besök vingårdarna Banfi, La Poderina, Tenute Silvio Nardi, Cerbaiona, Plan del Vigne som ägs av den berömda producenten Antinori, Teninanuti Angelini – Val di Suga som producerar några av de bästa Brunello vinerna samt missa inte vingården Poggio Antico och dess fantastiska restaurang. Sitt på terrassen och se ut över vingården medan vingårdens kök tillagar den ena fantastiska rätten efter den andra som kombineras med gårdens eget Brunello vin.

Gör även ett besök på Enoteca la Fortezza di Montalcino som ligger i Montalcinos fort. Här kan man hitta många av de bästa Brunello vinerna samt även flera olika årgångar av andra Toscanska viner så som Tignanello, Solaia och Sassicaia.

Från Montalcino åker man vidare västerut mot staden Montepulciano känd för sitt vin Vino Nobile di Montepulciano. Vinerna påminner om Chianti viner, men är mörkare, strävare och mer lagringsdugliga. Vandra upp genom de branta gränderna till toppen av Montepulciano och Piazza Dante Alighieri, ta en bit mat på restaurang l´Incontro. Besök vingården Redis vinkällare som ligger i gamla underjordiska källarvalv från 1400-talet intill piazzan.

Fortsätt norrut mot Siena och ta in på Hotel Italia  som ligger strax utanför Sienas stadsmur. I Siena finns ett enotek som heter Enoteca Italiana som i sina källarvalv har samlat många av Italiens bästa viner. Ströva runt bland gränderna tills du kommer till Piazza del Campo, en snäckformad piazza som av många anses vara Italiens mest älskvärda torg. Här finns många restauranger och uteserveringar.

Mellan Siena och Florens ligger det vackra vindistriktet Chianti med sina böljande kullar och många cypressträd. De bästa vinerna har en torr, sträv fruktighet och mår bra av lagring. Här ligger många bra vingårdar. Från Siena kör man österut och via väg 408 kommer man till Castelnuovo Berardenga. Här kan man besöka vingården Fattoria di Felsina. Därifrån åker man vidare mot San Gusmé och tar av mot vingården San Felice som är berömda för sin Chianti Classico Riserva – Il Grigio. Fortsätt mot Gaiole in Chianti och ta in på Castello di Brolio

Låt sen färden gå vidare mot Chiantidistriktets högst belägna stad Radda in Chianti. Bo på Podere Le Fontanelle och ät på Casa Porceretti. Från Radda in Chianti tar man sig till vingården Castello di Fonterutoli som är ett anrikt familjegods och av många anses vara den bästa Chiantiproducenten.

Åk vidare norrut via Castellina in Chianti mot Panzano in Chianti där man tar av österut mot Lamole och besöker vingården Villa Vignamaggio. Därifrån fortsätter man till Greve in Chianti. Ät på Locanda Il Gallo och besök två av enoteken. Det största enoteket, Le Cantina,  är helt datoriserat. I entrén köper man ett vinglas samt ett kort som man sen använder som ett kreditkort. Det finns ett 100-tal viner för provning och genom att sticka in kortet och trycka på en knapp vid det vin man vill prova, så får man ett par centiliter i glaset. Det andra enoteket ligger på torget Piazza Matteotti och har en mycket bra samling av de bästa Chiantivinerna.

Från Greve in Chianti bär det av norrut igen. Besök Castello di Vicchiomaggio. En bit efter Passo dei Pecorai tar man av västerut och kör ner till producenten Antinoris vingård Tignanello som är känd för sina viner Tignanello och Solaia. Åk vidare till Antinori vinerna i Badia a Passignano, där man kan äta och prova viner på Antinoris bodega l´Osteria di Passignano. Fortsätt söderut mot Monsanto och stanna till vid vingården Castello di Monsanto. Kör sen vidare mot staden Poggibonsi och ta in på Hotel Villa Lecchi som ligger högt och har en fantastisk utsikt över landskapet.  Ät på hotellets restaurang, Bellavista, som ligger i en vacker trädgård. Prova även restaurang La Strolla som ligger en bit från hotellet och som är känd för sina pizzor.

Från Poggibonsi åker man österut till världskulturminnesstaden San Gimignano med sina välbevarade torn och byggnader. Prova det vita vinet Vernaccia di San Gimignano som är områdets stolthet. Fortsätt sedan mot vindistriktet Bolgheri vid kusten. Besök vingårdarna Tenuta dell´Ornellaia, Tenuta Guado al Tasso samt Tenuta San Guido som av de flesta vinkritiker anses göra Italiens bästa vin Sassicaia. Besök enoteket l´Acquolina in Bocca som ligger inne i staden Bolgheri. Åk vidare norrut mot till kuststaden Cecina och ät på någon av de restauranger som ligger längs stranden.

Från Cecina kör man via Pisa vidare norrut mot den långsträckta kuststaden Forte di Maremma dit italienare från Parma och Modena brukar komma och semestra. Bo på Hotel Tirreno och ät på restaurang Cervo Bianco. Kör sen vidare inåt landet mot Florens. Kör upp till staden Fiesole och beundra den magnifika utsikten över Florens. Bo på Hotel Dino i den lilla byn Olme strax utanför Fiesole. Ät på restaurang Carpe Diem i Fiesole med en fantastisk utsikt över Florens.

Från Florens åker man vidare norrut mot Verona och vindistriktet Valpolicella berömt för sitt amaronevin. Vinet är mycket starkt och fylligt med strävhet och lite bitter eftersmak. Ta in på vingården Tommasis hotell, Villa Quaranta Park Hotel, som ligger i Ospedaletto och ät på hotellets fina restaurang Borgo Antico som har en mycket bra vinlista. Andra ställen att bo på är vingården Serègo Alighieri, Hotel Valpolicella, Hotel Villa Giona, Agriturismo Costa degli Ulivi, vingården Musella och Relais La Magioca.

Ägna några dagar åt vingårdarna i städerna Fumane, Negrar och Marano. Besök Allegrini, TommasiSerègo Alighieri och om möjligt även Giuseppe Quintarelli samt Romano dal Forno. Man måste dock ringa till respektive vingård före besöket. Missa inte enoteket i Fumane, Enoteca della Valpolicella som också har en bra restaurang. Kör på slingriga bergsvägar via byarna Vaggimal och Sant Anna d´Alfaedeo upp till byn Fosse i norra delen av Valpolicella. Kör tillbaka söderut och stanna till i den lilla bergsbyn San Giorgio di Valpolicella och ät på Trattoria Della Rosa Alda. Andra mycket bra restauranger i Valpolicella är Ristorante Enoteca Al Covolo och Groto de Corgnan båda ligger i Sant´ Ambrogio Valpolicella. Den sistnämnda är mycket speciell och har en mycket bra vinlista och är väl värd ett besök.

Åker man västerut från Valpolicella så kommer man till Gardasjön. Börja i Lazise och åk norrut mot vingårdarna i Bardolino. Åk sen vidare till norra änden av sjön och stanna till i staden Riva del Garda. Fortsätt sen vidare längs den mycket kuperade västra stranden av Gardasjön. Ta en paus i kuststaden Madeno och ät på Ristorante Bella Napoli som ligger på en brygga ute i vattnet.

Kör sen vidare mot Brecia och Bergamo och flyg hem via Milano.

Har du nu blivit sugen på att besöka några av Italiens vingårdar, så kan du beställa den oumbärliga guideboken, Gambero Rosso direkt från Gambero Rosso.

Upp

© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB