VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

Argentina - VinNytts förslag på vinresa till Sydamerika på egen hand

Buenos Aires & Mendoza     

Buenos Aires
Avresa med Iberia från Madrid till Buenos Aires. Flyget lyfter från Madrid vid midnatt och efter 12 timmar landar vi i Buenos Aires klockan 8 en lördagsmorgon. Det visar sig vara bra att anlända på en helg, då trafiken inte är lika hetsig som en vanlig vardag. Vi gick ut från flygplatsen och tog en Radio Taxi, dom man ska åka med är gulsvarta, till Marriott vårt hotell i centrala Buenos Aires.  Byggnaden som Marriott ligger i är för övrigt Buenos Aires äldsta hotellbygnad.

Andra hotell att rekommendera är Hotel Carlton, ett trevligt, lugnt och välbeläget hotell i centrala Buenos Aires. Ett kvarter därifrån, på Libertad 1020 ligger ett liknande, men inte lika trevligt hotell som heter Las Americas. Lyxigare och mycket dyrare är Hotel Caesar Park. Liknande standard har Hotel Four Seasons ett kvarter därifrån. Sheraton, mitt emot järnvägsstationen, är inte så dyrt i förhållande till standarden.

Taxiresan var en upplevelse och taxikillen körde precis så som man hört att dom kör i Argentina, fort, filbyten hela tiden och linjerna mellan filerna bryr man sig inte om. Vi kan mycket lite spanska och taxichauffören kunde mycket lite engelska, men vi språkade på och börjar man prata fotboll med en argentinare så behöver man inte tala samma språk.

Tango i La Boca Caminito

Vi hade begärt tidig incheckning på hotellet och hade tur Trilogiaför dom hade ett rum ledigt när vi kom. Vi ställde upp bagaget på rummet och tog en taxi till La Boca Caminito – de pittoreska och beryktade konstnärskvarteren. Här var det tango överallt ute på gatorna och i alla butiker fanns det fotbollströjor med nummer 10 på, Maradonas tröjnummer. Han är fortfarande gud här! Man kunde få tangolektioner direkt på plats och väldigt många argentinare och turister såg ut att lära sig dansa för första gången. I Boca hittade vi en vinbutik, Trilogía, med för oss i stort sett bara okända viner och förvånansvärt få Malbec viner.

Efter några timmar började vi bli hungriga och nu kände vi att det var dags att prova ett av Argentinas berömda ”köttstycken” med en tillhörande Malbec. Och vilken upplevelse det blev! Vi tog en taxi till stadsdelen San Telmo och restaurang La Brigada som ligger en bra bit från turiststråken. Här får man ett litet hum om hur det Buenos Aires såg ut som Evert Taube beskriver i sina visor. Det är stadens äldsta kvarter, och husen står kvar som de stod för hundra år sedan. San Telmo är liksom Boca en bohemisk stadsdel med många konstnärer, tangoorkestrar på gatorna och en fantastisk antik- och loppmarknad på torget Plaza Dorrego varje söndag då hela Buenos Aires verkar vara där – nåja, kanske inte alla 13 miljoner människor som bor här.

Här kommer en kort beskrivning över några av de olika köttbitarna som liksom allting annat är väldigt billigt jämfört med priserna här hemma. Bife de Lomo = oxfilé, mest populär är Bife de Chorozo = Sirloin/Porterhouse och Bife de Costilla = T-bone steak.

La Brigada är en mycket gammal rustik restaurang i två plan som erbjuder ett fantastiskt kött och en mycket, mycket bra vinlista. Väggarna är fyllda med gaucho prylar och fotbollssouvenirer från Argentinas landslag och Boca Juniors där Maradona spelade. Vår servitör, Juan, var superb, ja hela stället var suveränt och även ägaren, den långhårige Hugo Echevarrieta, känd som mästergrillaren och den som väljer ut köttbitarna, sprang omkring bland gästerna och pratade och plockade disk! Juan fick oss att äta den köttbit han ville, Bife de Chorozo al punto (medium), men vinet valde vi själva och det blev en Doña Paula Selección de Bodega Malbec 2002 från producenten Viña Doña Paula som vi läst mycket gott om. Bodegan ägs av den stora chilenska producenten Santa Rita. Vi blev tårögda av första klunken och det blev en totalupplevelse, då vinet gifte sig perfekt med det otroligt möra och smakrika köttet. Dessutom serveras alltid den utsökt goda Chimichurri såsen, bestående av olivolja, persilja, oregano och vitlök, till alla rätter.

Vi går tillbaka mot vårt hotell och i en gatuhörna i San Telmo hittar vi en trevlig liten fransk restaurang, Brasserie Petanque, där man kan sitta på uteserveringen och titta på folklivet och tangodansarna. Vi ser en superbra tangoorkester, El Orquesta Tipica A Fronte, spela live på gatan och folk dansar och sjunger.

Vinbarer, det finns några stycken, har på senare år börjat bli mycket populära i Buenos Aires, speciellt bland de yngre som gärna vill prova olika viner på glas. Vi börjar på The Winery, en vinbutikskedja som finns på flera ställen i staden. Här kan man både äta, prova vin på glas och köpa vin från en vinbutik med mycket bra sortiment som ligger i anslutning till baren. En annan restaurang och vinbar är Grand Bar Danzon som ligger en trappa upp och kan vara lite svår att hitta till, men som nog är ett av Buenos Aires trendigaste ställen. Vinbaren har startats av en ung sommelier med danskt ursprung, Andrés Rosberg. Andrés är en grundarna av Argentine Sommeliers Association. Grand Bar Danzon har ca 30 viner på glas och vi provar bland annat Yacochuya Malbec 2001 från Bodega San Pedro de Yacochuya i distriktet Salta. Yacochuya har Michel Rolland som konsult vinmakare. Ytterligare en vinbar värd att nämna är Vinoteca La Guarda.

En av stans bästa vinbutiker heter Grand Cru, den är inte stor, men har ett bra sortiment och ligger i en av Buenos Aires finaste stadsdelar, Recoleta. Ägarinnan, Marta Levy, berättar att dom skickar viner över hela världen och att dom även har en filial i Montevideo, Uruguay. På hennes rekommendation köper vi en flaska J. Alberto Malbec 2003 från producenten Bodega Noemía i Patagonien som är ett av Argentinas nyaste och sydligaste vindistrikt. I Recoleta ligger även stans finaste och dyraste hotell, Alvear Palace Hôtel. Här huserar även en av Sydamerikas bästa restauranger, La Bourgogne, som drivs av en av Sydamerikas absolut främsta kockar, Jean-Paul Bondoux.

Avenida 9 Julio som går genom Buenos Aires är förmodligen världens bredaste gata med 20 filer. Här ligger den berömda obelisken där fotbollssupportrarna samlas före och efter viktiga matcher. I närheten finns trevliga gågator, som Calle Florida, med restauranger och gatuliv. På Avenida Corrientes finns teatrar, biografer och det för Argentina sena kvällslivet. På Tucumán 565 ligger en mycket bra vinbutik, Vinos Argentinos, som dock inte har någon webbsajt.

Det finns flera pittoreska stadsdelar i Buenos Aires, så vi tar en taxi till Palermo Viejo där många artister har bosatt sig. Palermo Viejo är ett område med vackra gamla hus, flera restauranger, uteserveringar och pubar. Vi sätter oss på en bar med uteservering som spelar lite rockmusik och tar varsin lokal Iguana öl innan vi går vidare till en trevlig restaurang som heter

Cabernet Restaurant Vinos & Café. Vi sätter oss på uteserveringen som är som en liten trädgård och beställer in en Malbec.

Vi provar även restaurang La Cabaña i Recoleto. La Cabaña är en restaurang som en gång i tiden hade alla kända personligheter som gäster, men som stängde 1996 och numera har återuppstått i nya lokaler. Vi möts av två kossor i dörren - uppstoppade. La Cabaña visar sig numera vara ett klart överreklamerat ställe som försöker leva på gamla meriter. Man har en egen ranch ute på Pampas där djuren föds upp och man får till och med en streckkod på kvittot där man på restaurangens dator kan se djuret och den köttbit man just ätit. Kanske hade vi otur, men köttet var segt och potatisen var för hårt bakad. Till detta drack vi en Alta Vista Malbec 2002 – en riktigt bra Malbec från Bodega Alta Vista. Vingården startades 1997 av Jean Michel Arcaute, en vän till Michel Rolland.

Eftersom vi är i Argentina är vi på jakt efter kombinationen kött och Malbec vin provar vi ytterligare än omtalad köttrestaurang som definitivt lever upp till sitt rykte, Cabaña Las Lilas. Den ligger i Buenos Aires upprustade och mycket trevliga hamnområde. I området finns det hur många restauranger som helst och det är lugnt och skönt. Mellan uteserveringarna, som hör till varje restaurang, och vattnet går en lång strandpromenad. Liksom på La Brigada är köttbiten och kombinationen med vinet perfekt. Vinet är en Linda Flor Malbec 2003 från Uco Valley i Mendoza. Producenten heter Bodega Monte Viejo och är en del av ett projekt där sju franska vinmakare, under överseende av Michel Rolland, har planerat att bygga sju nya vingårdar, kallade Clos de los Siete, i Uco Valley. Till dags dato är fyra vingårdar klara. Linda Flor Malbec är ett mycket kraftfullt och fylligt vin som fungerar mycket bra ihop med köttstycket, denna gång en Bife de Lomo. Många tycker att Cabaña Las Lilas är Buenos Aires bästa köttrestaurang och kanske bidrar läget till detta. Restaurangen är därför nästan alltid full. Vi tyckte dock att La Brigada sammantaget var strået vassare.

Ska man gå på café i Buenos Aires måste man insupa atmosfären på Buenos Aires äldsta café, Café Tortini på Aveny de Mayo, som grundades 1858. Här kan man dansa tango i speciella tangorum och man har även tangoundervisning vissa dagar. Caféet ligger inte så långt från Mayotorget och Casa Rosada där Eva Perón eldade massorna i sitt berömda tal från balkongen.

Även om man inte är religiöst lagd kan begravningsplatsen, La Recoleta, där Eva Perón ligger begravd vara värd ett besök. Begravningsplatsen är som en liten stad med smala gator där själva gravarna är vackra små hus. Eva Peróns hus ligger förvånansvärt avsides på en ”bakgata” och är ganska litet. Vi hittade en stor grav med namnet Oscar Sundblad på och sökte på Internet och Oscar verkar ha varit en svensk sjöman som bosatte sig i Buenos Aires och som hade en del ovänner.

Upp

Mendoza
Till Mendoza är det ca 2 timmars flygresa från Buenos Aires. Mendoza är numera utnämnd till världsvinstad. Vi kommer fram på eftermiddagen och tar en taxi till hotell Park Hyatt Mendoza som ligger vid parken Plaza Independencia mitt i centrala Mendoza och som efter en totalrenovering bevarat sin gamla vackra fasad. Ett bra och billigt hotellalternativ i centrum är Grand Hotel Balbi. Bra är även Hotel Aconcagua.

Det finns flera bra vinbutiker i Mendoza. De tre bästa tyckte vi var Juan Cedrón, Central Vinoteca och den mycket bra Marcelino Tortas & Vinos. På Marcelinos anordnar vintursarrangören The Grapevine Wine Club vinprovningar varje måndag. Ett annat nyöppnat ställe som har vinprovningar varje dag ligger runt hörnet från Park Hyatt hotell och heter The Vines of Mendoza Tasting Room & Information Center. Inom en snar framtid ska man kunna köpa in sig i företagets egen vingård, Mendoza Reserve Private Vineyard Estates, som ligger intill Michel Rollands projekt Clos de los Siete och man riktar sig främst mot den amerikanska marknaden. Lokalen är trevlig med flera små rum och The Vines of Mendoza Tasting Room & Information Center erbjuder olika temaprovningar och arrangerar även vinturer. Vi provar Angelica Zapata Malbec Alta 2001 samt Luca Syrah 2002 från Catena Zapata, O. Fournier A Crux 2001 från O Fournier, Achával-Ferrer Finca Altamira 2003 från Achával-Ferrer samt kultvinmakaren Carmelo Patti´s Gran Assemblage 2002.

Vi hade bokat en hyrbil som vi hade tänkt köra med i vindistrikten. Väl ute i vindistrikten hade det inte varit något problem, jo att hitta till vingårdarna hade säkert varit ett problem. Men efter taxiresan från flygplatsen och efter att ha gått runt på stan så fegade vi ur och bestämde oss för att anlita en vinguide med chaufför istället. I Mendoza är det högerregeln som gäller och man kör i full fart rakt genom korsningarna, så det gäller att vara med om man ska köra inne i Mendoza, speciellt om man kommer från vänster.

Att anlita en vinguide visade sig vara ett bra val och det rekommenderar vi verkligen. Hotellet hjälpte oss att välja arrangör och vi bokade en engelskspråkig guide med chaufför från Aventura & Wine som skulle köra oss runt under två dagar. Några andra vinguider som rekommenderas i Mendoza är Uncorking Argentina, Amazing Mendoza Tours, Postales del Plata och Tasting Mendoza. Men först gjorde vi en egen utflykt med ”vanlig” taxi till Lujan de Cuyo som ligger ca 20 km från Mendoza. Vi hade via mejl fått kontakt med Jeff Mausbach, Wine Education Director, på Argentinas mest kända vingård, Bodega Catena Zapata och han hade ordnat med en privat visning av vingården. Vår taxichaufför sa att det inte var några problem att hitta dit för honom, men förmodligen tog han fel avfart för vi hamnade på en liten grusväg som aldrig verkade ta slut. Till slut passerade vi bodegan Dominio del Plata, en av de mindre mycket omtalade bodegorna, som drivs av paret Susana Balbo och Pedro Marchevsky som båda arbetat på Catena tidigare. Till slut kom vi dock fram till baksidan av Catena Zapatas mayainspirerade och spektakulära byggnad. Uppe på takterrassen ser man klart och tydligt Sydamerikas näst högsta vulkan Tupungato (6.570 m) med sin snöklädda topp. Vi fick berättat för oss att dagen innan dagen innan var det en man här på visning vars farföräldrar skulle gifta sig den dag på 1930-talet då Tupungato fick senaste vulkanutbrott. Man fick ställa in bröllopet på grund av all aska som strömmade ut från vulkanen.

I Lujan de Cuyo inte så långt från Catena Zapata ligger Bodega Dolium och Bodegas Chandon den store tillverkaren av mousserande viner. Dolium gör många bra viner och har vunnit flera priser och Chandon har visning och provsmakning varje timme under högsäsong och gör några mycket bra och prisvärda "sparkling wines", framför allt Baron B. Några kilometer norrut ligger Bodegas Norton, som ägs av österrikaren Swarowski, den store kristalltillverkaren som numera också har butik på Biblioteksgatan i Stockholm. Bra viner och högklassig mottagning av besökare. Bodegas Chandon äger också en bodega bredvid Norton som heter Terrazas de los Andes och gör mycket bra stilla viner. Även Chiles stjärnvinmakare Aurelio Montes har etablerat sig i Mendoza med sin nya vingård Kaiken Wines som också tar emot besök enligt överenskommelse.

Nästa dag blir vi hämtade av vår vinguide, Richard, vars fru arbetar på Catena Zapata. Richard och vår chaufför tog oss de åtta milen söderut till Uco Valley, det verkligt heta vinområdet just nu, där många internationella och argentinska företag satsar kapital i nya bodegor. Huvudorterna heter Tupungato, Tunyan och San Carlos.  Vi tar inte huvudvägen dit, väg 40, utan åker på den slingriga och mindre väg 86 mot staden Tupungato. Längs hela vägen har vi bergskedjan Anderna på höger sida med sina snöklädda toppar och man ser det mäktiga Tupungato nästan hela tiden.

Bland dom första att satsa i Uco Valley var bröderna Lurton som kom hit 1995 och som tar emot besök efter bokning. På senare år så har t ex Moet Chandon, Catena, Kendal Jackson och Rothschild planterat vingårdar i Tupungato i sökandet efter "Best high altitude wine of the world". Nu finns det flera bodegor i dalen som tar emot besök bland annat O Fournier, Masi Tupungato (som ska producera en argentinsk Amarone), Finca La Celia och Monte Viejo samt de tre vingårdar som vi besökte. Vi började på den katedrallika vingården Salentein. Här är allt stort och alla byggnader på vingården ligger som ett kors på marken om man ser anläggningen från luften och själva vinkällaren är uppbyggd som en katedral. Till vingården hör även  Posada Salentein, ett av få boenden direkt på vingården i Uco Valley. Ett annat boende på vingård är på vindalens enda franska vinslott Chateau Ancon.

Vår nästa besök är på Andeluna Cellars som ägs av den välkända vinfamiljen Reina med ett långt förflutet inom vinnäringen. Bland annat så ägde man fram till 1995 den välkända vingården La Rural som startades av familjen 1885. Idag inhyser La Rural både vingård och Sydamerikas äldsta vinmuseum och ägs idag av Nicolás Catena. Andeluna däremot är en helt nybyggd fantastiskt vacker och smakfull anläggning som är mycket vackert belägen med utsikt mot Tupungato. Här satsar man på att göra viner i världsklass och man har tagit in Michel Rolland som konsult.

Nästa vingård vi besöker är en liten mycket personlig boutique vingård som heter Bodega Altus. Vingården har sparat en mycket gammal arbetarbostad på ägorna som är uppförd av det gamla byggnadsmaterialet Adobe. Man har inrett och designat om det lilla huset, så att det är som att komma in i sitt eget hem. På den lilla altanen serveras vi en traditionell argentinsk lunch med rätter som är tillagade för att matcha vingårdens egna viner. Lunchen består av flera empanadas (tapas), en förrätt på bulgur och tomater, huvudrätten består av get kokad i järngryta samt ugnsbakad aubergin med tomat o parmesan. Allt var mycket gott och geten påminde om fläsklägg.

Nästa dag har vi en ny vinguide, Mèlanie, och vingårdsbesöken ägnas helt åt vingårdar runt Mendoza. Vi börjar i distriktet Maipú – sydost om Mendoza. Här ligger t ex Sverige bekantingen Finca Flichman. Förutom tidigare nämnda La Rural eller San Felipe som den också heter efter ett av Argentinas mest populära viner ligger här även en annan Sverige bekanting, Bodegas Trapiche. Man har precis färdigställt nya toppmoderna mottagnings- och provningslokaler när vi kommer dit och vi får ett mycket trevligt bemötande av Brigitte Barreiro och Fiorella Giordani. Sverige är en av Trapiches stora marknader och man säljer väldigt bra av sin Malbec i Sverige. Alldeles bredvid Trapiche ligger en liten garage-bodega som heter Viña El Cerno som tar emot oanmälda besök under veckodagarna.

Vi fortsätter till Achával-Ferrer, en av Argentinas hetaste vinproducenter just nu, och får en privat tur av Manuel Augusto Ferrer. Deras Finca Altamira Malbec har fått ett mycket bra mottagande av vinkritikerna. Manuel berättar att han som ung pluggade i Kalifornien och plötsligt bestämde sig för att han skulle ha en vingård i Mendoza innan han fyllde 40 år och så blev det också. Vingården färdigställdes på hans 40-års dag. Han berättar vidare att argentinska vinodlare inte har speciellt stora problem med sjukdomar i vingårdarna, men däremot är de hagelbyar som uppträder väldigt lokalt ett stort hot. Många vinodlare har därför valt att täcka sina vingårdar med nät för att skydda druvorna från haglet, men de bästa producenterna gör inte detta. Manuel har förlorat en stor del av de senaste två årens skördar på grund av dessa hagelstormar, men det är en risk man får ta om man vill producera ett vin i världsklass säger Manuel som dessutom håller på att färdigställa en ny vinanläggning på ägorna. Manuel får plötsligt lite bråttom, då han måste köra en spansk vinmakare från Priorato som är på besök till flygplatsen. Innan han lämnar bodegan hinner den sympatiske Manuel bjuda oss på ett fatprov från sin Finca Altamira Malbec.

Vi fortsätter till dagens sista vingårdsbesök på Bodega Ruca Malen där vi också äter en god lunch med rätter anpassade till vingårdens egna viner. Till förrätt får vi en majstimbal med squash runt om. Till huvudrätt serveras grillad oxfilé med grönsaker och en ”ostglass” till efterrätt. Ruca Malen grundades 1998 av Jean Pierre Thibaud som då var VD på Bodega Chandon och man lanserade sina första viner 1999. En storskalig vingård som nu, precis som många andra vingårdar i Mendoza, håller på att bygga ut ytterligare. På övervåningen har man en stor altan där man kan sitta och prova gårdens viner samtidigt som man blickar ut över Anderna.

En vingård som vi hörde mycket gott om och som vi ska försöka besöka på nästa resa är Finca & Bodega Carlos Pulenta. Man kan även bo på vingårdens Posada och här har Jean Paul Bondoux etablerat ytterligare en av sina La Bourgogne restauranger.

Restauranger finns det för övrigt mycket gott om i Mendoza och man går ut och äter sent. I hotellet där vi bor ligger Bistro M, en av Mendozas bästa restauranger, och den första sydamerikanska restaurangen med ett öppet kök mot restauranggästerna. På Bistro M äter vi en Bife de Lomo och till den dricker vi en Cadus Malbec 2002 från producenten Bodegas Nieto Senetiner. Vinkonsult på Nieto Senetiner är den andre store vinkonsulten i Mendoza jämte Michel Rolland och möjligen även amerikanen Paul Hobbs, italienaren Alberto Antonini. På hotellet finns också vinbaren Uvas, en vinbar i två våningar med många av Argentinas bästa viner.

I Maipú utanför Mendoza finns det en vingård från 1890 som heter Bodega Tapiz med restaurang Terruño och möjlighet till övernattning i Club Tapiz.

Likaså en bit utanför Mendoza, ca 10 minuter med taxi, ligger Francis Mallmans restaurang 1884, nyligen utnämnd till världens sjunde bästa restaurang. Mallman har utvecklat sina rätter från det traditionella argentinska köket. Restaurangen har en egen vinkällare, dit man kan gå och välja ut sitt måltidsvin under sakkunnig ledning. Francis Mallman som anses vara en av de bästa kockarna i Sydamerika kommer från Patagonien i söder. Restaurang 1884 ligger i Bodega Escorihuela som grundades just år 1884. Vårt besök på 1884 var dock inte så lyckat, då vi fick en av de sämsta köttbitarna på hela resan, en torr och seg oxfilé. Förrätten var dock supergod, argentinska ”Humitas” av majs och lök. Till det drack vi en Val de Flores Malbec 2003 från producenten Val de Flores som gick fin till sötman i majsen. Val de Flores produceras i den lilla staden Vista Flores som ligger Uco Valley och vingården är också en del av Michel Rollands projekt Clos de los Siete.

En annan mycket bra restaurang i centrala Mendoza är Azafrán. Man har även en av de bästa vinkällarna i Mendoza. Man kan välja mellan ca 450 viner från mer än 80 olika vinproducenter. Vi provar en Malbec som de flesta vinbutiker vi besökt talat varmt om, Enrigue Foster Limited Edition 2002 från Bodega Enrique Foster som vi tyvärr inte hann besöka, men vars vingård består av 80-år gamla Malbecstockar. Ett tanninrikt vin med mycket lång eftersmak som skulle vinna på ytterligare några års lagring.

Mendozaborna själva verkade tycka att den bästa köttrestaurangen var Don Mario Parrila som låg ca 30 minuters promenad från vårt hotell. Andra bra restauranger, även om vi inte besökt alla är, Mi Tierra som erbjuder olika flighter om 3 viner på glas, Almacén del Sur i Maipo, La Marchigiana, El Retortunyo, Lasalle och La Sal som tydligen är Laura Catenas val av restaurang i Mendoza med en av Mendozas bästa vinlistor. Här har man även live musik mellan onsdag och lördag.

Från Mendoza åker vi en sex timmars bussfärd över Anderna till Santiago i Chile. Vi valde Tur Bus, det största bussbolaget med bekväma långfärdsbussar. Vi hamnade längst fram så vi såg verkligen hur alla körde och hur omkörningarna gick till. Vägen över Anderna är riktigt smal och slingrig och det är massor med långtradare, bussar av olika storlekar och privatbilar som kör fram och tillbaka mellan länderna. Ibland trodde vi att det skulle smälla ordentligt, men vi såg bara ett riktigt tillbud när två långtradare höll på att krocka. Efter ett par timmar, strax innan gränsen mot Chile, ser vi Sydamerikas högsta berg, Aconcagua (6960 m), en mäktig syn!

På den chilenska sidan av gränsen kommer man snart till skidorten Portillo, där man bland annat brukar ha VM i hastighetsskidåkning. Härifrån är det ca 30 branta kurvor ner till ”marken”. Våra chaufförer förklarar för oss att på vintern kan vägarna vara avstängda i flera dagar, så då det gäller det att kolla väderleksrapporten innan man ger sig iväg.

"Vidare till Chile"

Inledning - Sydamerika på egen hand
Argentina
Uruguay
Chile
Alternativ resväg

Påskön

Upp

© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB