VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

Napa Valley - VinNytts förslag på vinresa till USA på egen hand
Vi stannar till i staden Napa och besöker några vinbutiker bland annat Napa Wine Merchants och JV Wine. Bra vinkartor över Napa Valley hittar man på http://www.mapbiz.net eller på turistinformationen i staden Yountville.

Här ligger även en av världens bästa restauranger French Laundry. Väntetiden för att få bord här, vare sig det gäller lunch eller middag, är två månader och det går inte att bara gå in och fråga om det finns bord utan man måste ringa ett speciellt telefonnummer som går till en bokningscentral. Stället ser inte mycket ut för världen från utsidan. Vi pratade med personer som ätit där och den vegetariska menyn är tydligen helt outstanding vare sig man är vegetarian eller inte. I Yountville ligger även Bouchon som också klassa som en av de bästa restaurangerna i Napa. Andra bra restauranger är Brix som ligger någon kilometer norr om Yountville, La Toque som ligger i Rutherford, Tra Vigne och The Culinary Institute of Americas Wine Spectator Greystone Restaurant, en av USAs finaste kockskolor, som båda ligger i St. Helena. Napa Valley Wine Train är ett vackert restaurerat gammalt Pullman tåg från 1915 med flera olika vagnar för luncher, middagar, vinprovningar och cocktails. Tåget utgår från Napa och går parallellt med Highway 29 ända upp till St. Helena och passerar genom mängder av vingårdar. Resan tar ca 3,5 timmar tur och retur. Sen ska man inte missa Taylor’s Automatic Refresher – ett klassiskt amerikanskt hamburgerhak som funnits sedan 1949 och ser nästan likadant ut fortfarande. Man kan även beställa vin och öl till hamburgaren och milkshaken är gudomlig.

Hotel St. HelenaVi bestämde oss för att bo ungefär mitt i Napa Valley, så vi valde det mycket speciella Hotel St. Helena som ligger mitt på huvudgatan i staden St. Helena. Andra ställen att bo på är till exempel Rancho Caymus i Rutherford och Inn At Southbridge i St. Helena Wine CenterSt. Helena samt El Bonita Motel mellan Rutherford och St. Helena. I närheten av vårt hotell finns två mycket bra vinbutiker, kanske Napa Valleys och hela Kaliforniens två bästa, dels St. Helena Wine Center som ligger på gångavstånd och St. Helena Wine Merchants. Mycket kunnig och hjälpsam personal på båda ställena och här kan man hitta viner som man inte ens trodde det gick att få tag på, men det kostar…
 

Även Dean & Delucas stora delikatessbutik har ett bra vinsortiment liksom den stora varuhuskedjan Safeways butik i St Helena.

Highway 29 som går genom Napa Valley är en mycket trafikerad gata och ibland står trafiken helt stilla. På den östra sidan av dalen går Silverado Trail. Här är det inte riktigt lika mycket trafik, men fort går det. I Healdsburg träffade vi Stuart Bryan som är delägare i vingården Il Cuore Wines och vars familj äger Pride Mountain Vineyards. Deras Cabernet Sauvignon Private Reserve räknas som ett av USA.s bästa viner. Pride Mountain ligger högst upp på Spring Mountain på västsidan av dalen och utsikten här är fantastisk. Vi besöker även flera av de stora gårdarna. Niebaum-Coppola
Niebaum-Coppola grundades av den finske sjökaptenen Gustave Ferdinand Nybom 1880. Han hade då bytt namn till Gustave Niebaum år 1873. Strax intill ligger Robert Mondavi Winery och inte långt därifrån Opus One. Vi går en rundtur på Beringer som är den mest välbesökta vingården i Napa Valley, men vår gode vän Martin DiSalvo arbetar där så vi får en egen specialvisning. Vi åker över till Silverado Trail. På vägen kör vi förbi vingården där druvorna till kultvinet Screaming Eagle odlas. Vi besöker Stag’s Leap Wine Cellars innan vi åker upp förbi Lake Hennessey till Sage Canyon på östra sidan av dalen och Neyers Vineyards.
Duckhorn Vineyards
Nästa provning är på Duckhorn Vineyards som är en av de bästa gårdarna att prova vin på. Till Sterling Vineyards åker man linbana. Det här är förmodligen den vingård som är mest tillrättalagd för vinnovisen. Här visar man med pedagogiska filmer hur modern vinproduktion går till och man kan själv gå runt och titta på ståltankar och ekfat. Utsikten från gården är magnifik och man har sin vinprovning ute på den stora altanen. Den dagen vi var där hade man även en stor bluesfestival. Vi fortsätter upp till Calistoga och besöker det vackra slottet och vingården Chateau Montelena, en av USAs bästa vingårdar.

Här avslutar vi vår vinresa i Kalifornien och åker vidare till Island. Ett plus när man reser med Icelandair till och från USA är att man får ha med sig två väskor på 32 kg styck per person. Totalt 64 kg per person plus handbagage, så det går att få med sig en hel del vin hem utan att betala för övervikt.

Inledning - USA på egen hand
New York
San Diego - Temecula
Santa Barbara - Los Olivos - Sideways
Paso Robles
Monterey - Carmel Valley - Santa Cruz
Russian River
Anderson Valley - Mendocino
Dry Creek
Sonoma Valley

Carneros
Napa Valley
Island

Upp

© Copyright 2006
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB